Felipe González carrega contra l’amnistia i la majoria que busca Sánchez per governar
3
Es llegeix en minuts
EFE

L’expresident del Govern Felipe González ha criticat aquest dimarts amb duresa la reunió de la líder de Sumar, Yolanda Díaz, amb l’expresident Carles Puigdemont, així com la possibilitat que hi hagi una amnistia, i ha afirmat que no li agrada la majoria progressista que intenta Pedro Sánchez per ser investit.

González ha mostrat aquest rebuig en una entrevista a Onda Cero en què ha reconegut que en les últimes eleccions generals li va costar més votar el PSOE i que, després d’aquestes, està més preocupat que abans per la situació política a Espanya.

Al preguntar-li si comparteix el projecte de país que pretén Sánchez acordant amb altres formacions, ha dit que el que li agradaria és veure-ho.

«Però òbviament, el projecte o el que sembla el projecte d’una majoria progressista que es diu, no m’agrada», ha recalcat per precisar a continuació que no vol parlar del «projecte Frankenstein» que deia Alfredo Pérez Rubalcaba.

Però ha insistit que sent «orfandat» i s’ha mostrat convençut que així se senten també molts espanyols.

La cita Díaz-Puigdemont

Ha retret a Yolanda Díaz que anés a veure «amb reverència» i «com si fos el rei Mides» Puigdemont, a la seu del Parlament Europeu, dient que no representa el Govern i sense saber si té algun encàrrec.

«Si no hi va com a vicepresidenta, doncs que deixi de ser-ho durant una estona dient que ara no em dedico a això, que és una ocupació precària, i estic en funcions de facilitadora de Puigdemont», ha ironitzat González com ho ha fet també al preguntar-se si hi ha anat «en nom de Sumar o de restar» i a l’assenyalar que si ha viatjat només pel seu compte per veure’s amb un «pròfug de la Justícia, que s’ho pagui».

Davant el fet que es reuneixi amb Puigdemont i no ho faci amb Alberto Núñez Feijóo, ha assenyalat que «per al que representa ella», és més lògic que es vegi amb l’expresident que amb el líder del PP perquè aquest «li ha guanyat totes eleccions a Galícia».

En la seva anàlisi de la situació, ha advertit que si hi ha una amnistia això suposa reconèixer que els dirigents del procés van fer el correcte, que el «sistema repressor» els va culpar injustament, que ells van ser les víctimes i que, per tant, ho poden tornar a fer.

«A més a més, tinc dret a autodeterminar-me i a posar en qüestió la integritat territorial d’Espanya», ha afegit abans de preguntar-se: «¿una democràcia avançada de veritat pot reconèixer que és la responsable dels que ho van trencar tot el 6 i 7 de setembre del 2017?».

La Constitució

S’ha referit també als indults als dirigents del procés per insistir en el seu desacord i recalcar que perquè es concedeixin, l’indultat ha de reconèixer que no tornaria a cometre el fet pel qual va ser condemnat, una cosa que recorda que no ha passat sinó que, per contra, insisteixen a tornar a fer-ho i a més, ara, amb fonaments legals.

L’expresident, que ha dit que sent la responsabilitat d’exposar la seva opinió malgrat que des del seu propi partit se li ha manat callar, ha recordat les paraules de Sánchez en què ha assegurat que tot es farà en el marc de la Constitució per remarcar que en aquest marc no hi caben ni l’amnistia ni l’autodeterminació.

Segons el seu parer, sí que cal superar el procés, però per atraure tothom a un debat dins de la Constitució.

González també ha criticat que el PP «faci perdre el temps» amb l’intent d’investidura de Feijóo, que s’hagin equivocat després de les eleccions municipals i autonòmiques «i s’hagin cregut el que no era» i no hagin aclarit mai la posició amb Vox.

Notícies relacionades

L’excap de l’Executiu ha lamentat que s’estiguin posant en risc els fonaments de la convivència i s’estigui erosionant el pacte constitucional, una cosa que ha atribuït al moviment del 15M malgrat que cregui que els seus representants polítics (Podem) «van pujar com coets i han caigut com ploms».

També ha mostrat el seu rebuig a què les minories polítiques tinguin més capacitat de decisió com més vots perden i que ja sembli que no té importància concedir l’amnistia o l’autodeterminació.