Negociacions després del 23J

Pere Aragonès acudirà a la Diada perquè torna a ser un element de «pressió a Madrid»

Pere Aragonès acudirà a la Diada perquè torna a ser un element de «pressió a Madrid»

GLÒRIA SÀNCHEZ / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de diversos conats en les últimes setmanes, el president Pere Aragonès ha aclarit dubtes sobre la participació d’ERC en la manifestació unitària de la Diada. A TV-3, el cap de l’Executiu ha asseverat que té la intenció d’acudir a l’acte que organitza l’ANC. Es tracta, doncs, del retorn d’ERC a una concentració de la qual l’any passat es va despenjar per entendre que s’havia perfilat perquè l’independentisme indòmit esbronqués que defensava el diàleg amb l’Estat.

«Les coses han canviat i en aquesta Diada es reuniran esforços per pressionar Madriden aquesta negociació de l’eventual investidura de Pedro Sánchez», va raonar Aragonès. I és que una altra de les coses que han canviat en aquests 12 mesos és que un dels agents polítics que més atacaven ERC per asseure’s a dialogar amb el PSOE, és a dir, Junts, ara fa el mateix. «Nosaltres no ens hem mogut d’on estàvem fa un any», va asseverar.

«Després d’estar quatre anys assegut en solitari davant l’Estat, estic content que [els postconvergents] s’apuntin, perquè com més siguem més força podem fer», va asseverar Aragonès qui, amb tot, va proposar anar un pas més enllà. «Que Junts s’afegeixi, suma, però si a més hi hagués una coordinació» entre les dues forces, «el poder de negociació es multiplicaria», va adduir.

Mirar endavant

Per a això seria necessari, segons el president, que les dues forces miressin «endavant», és a dir que deixessin enrere, ni que fos per motius tàctics, totes les picabaralles i fractures que són intrínseques a la seva relació.

La causa, per a Aragonès, ho val. I aquesta no és cap altra que poder aconseguir en aquesta negociació avenços significatius quant al que es relaciona amb el conflicte polític. El republicà va recordar que les decisions de Sánchez expliquen amb certa flexibilitat, per exemple, que el líder socialista va passar, en any i mig, de prometre el compliment íntegre de les penes als líders independentistes a indultar-los.

Notícies relacionades

El president va desgranar en l’entrevista les altres dues condicions posades pel partit al PSOE per donar el ‘sí’ a la investidura, és a dir, el traspàs de Rodalies i el final del dèficit fiscal, amb l’objectiu de poder gestionar el dia a dia dels ciutadans amb més eficàcia. «Qui ha de guanyar-se el vot», va afegir Aragonès.

Al capítol d’infraestructures, el republicà va revelar que aquest setembre es preveu la creació de la comissió Estat-Generalitat que ha d’estudiar l’ampliació de l’aeroport del Prat. Una instal·lació, va asseverar, que s’ha de repensar per poder connectar millor Barcelona amb el Pacífic i que, en cap cas, s’ampliarà per redoblar rutes ja existents. «Noves rutes per captar inversions, sí. Tres quarts del mateix per portar més turistes, no»; va sintetitzar el republicà