L’ANC rebutja pactar amb el PSOE si no hi ha un «reconeixement explícit» de l’1-O

ACN

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un «reconeixement explícit» al referèndum de l’1 d’octubre. Aquesta és la línia vermella que l’ANC ha dibuixat de cara a la investidura de Pedro Sánchez. En un comunicat emès aquest dilluns, a tan sols una setmana de la Diada, l’entitat independentista assegura que la negociació només és «assumible» si s’accepta que l’1-O va ser un «acte de sobirania» i que el seu resultat «ha de comportar el respecte a allò que decideixi el Parlament per fer efectiva la independència».

Així, coincidint amb la reunió entre Yolanda Díaz i Pedro Sánchez, l’Assemblea carrega contra les negociacions amb el PSOE i Sumar, ja que assegura que el seu objectiu és «defensar la unitat d’Espanya per damunt de tot». «No són una opció creïble», afegeixen, perquè «l’Estat espanyol sempre incompleix sistemàticament qualsevol compromís».

Per tot això, l’ANC –que també demana una mobilització massiva l’11 de setembre– aposta per «la confrontació amb l’Estat» i demana a Junts i ERC que es posin «d’acord, no per votar presidents de l’estat repressor, sinó per activar la majoria política del Parlament i fer efectiva la independència».

«L’acord que volem és la independència de Catalunya», afegeix el comunicat, que asseguren que el contrari «rebaixa els mínims democràtics» i «regala el blanqueig de l’Estat davant la Unió Europea». «El que aconsegueix l’Estat amb qualsevol pacte que no sigui encarar el conflicte nacional amb Catalunya i la seva independència rebaixa, i molt, les expectatives que els partits independentistes ens havien plantejat: la confrontació amb l’estat per aconseguir la independència», afegeixen.

Notícies relacionades

A més, el text no esmenta la possibilitat que s’acordi una amnistia ni es pronuncia sobre això. Tot i això, fonts de la cúpula de l’entitat ja van avisar la setmana passada que temen que una llei d’amnistia acabi sent una «trampa» per tancar el conflicte català «per la porta del darrere» i van advertir que no hi havia «res a perdonar».

El secretariat nacional de l’entitat, format per poc més de 50 persones, es va reunir aquest dissabte per fixar posició davant una eventual investidura de Pedro Sánchez.