El PP català tanca files amb Feijóo en un acte sense el líder Alejandro Fernández

Quique García / EFE

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La cúpula del PP Català s’ha desplaçat aquest dissabte fins a l’Espai Baronda d’Esplugues de Llobregat per encarar el nou curs polític. O més ben dit la major part d’aquesta cúpula, perquè l’acte ha estat marcat per una absència. Ni més ni menys que la del president del PPC, Alejandro Fernández, que continua de vacances, després de l’enfrontament públic dels últims dies amb el líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, per la seva estratègia d’incloure Junts en la ronda de contactes per a la investidura. Un acte que, justament, ha volgut deixar clar el seu suport, sense fissures, a Feijóo.

«Tots al costat del nostre president», ha exclamat de manera contundent el president del PP de la província de Barcelona, Manu Reyes, que ha avisat que el partit està «contra els pactes excloents», malgrat deixar clar també que «no tot s’hi val pel poder» ni per «la poltrona», amb referència a la possibilitat d’acord entre el PSOE i els socialistes per a la investidura de Pedro Sánchez. També en aquesta línia s’ha expressat la membre de la direcció nacional i diputada del PP al Parlament Europeu, Dolors Montserrat, que ha defensat que «el problema no és que l’independentisme exigeixi», sinó que Sánchez «cedeixi» en les seves demandes, i ha posat com a exemple l’amnistia.

Tot, la mateixa setmana en què Feijóo s’ha entrevistat amb el líder socialista per demanar-li el seu suport a una legislatura de dos anys amb sis pactes d’Estat (territorial, regeneració democràtica, Estat de Benestar, Sanejament econòmic, Famílies i Aigua). A això s’ha referit el secretari general del partit a Catalunya, Santi Rodríguez, que ha lamentat que davant aquest oferiment dels populars, el PSOE hagi preferit explorar un pacte amb una tirallonga de partits, des de tots els que agrupa Sumar, fins als independentistes catalans i bascos, i que hagin facilitat a Junts i a ERC tenir grup propi «cedint-los vots».

Però a més, l’acte d’inici de curs –que ha comptat també amb la presència de Xavier García Albiol i Nacho Martín Blanco– ha fet palmari l’enfrontament entre la direcció provincial del PP de Barcelona, organitzadora de l’acte, i Alejandro Fernández. Així ho ha deixat en evidència, tot just començar, el secretari general del PP de Barcelona, Josep Tutusaus, que ha demanat als assistents que «vigilin sempre» amb el que posen «a les xarxes socials» i que les utilitzin pensant en el seu «municipi» i a «fer quedar bé el partit, que és per al que han de servir».

Notícies relacionades

Afirmacions de Tutusaus, referint-se de manera velada a les crítiques de Fernández contra l’estratègia d’Alberto Nuñez Feijóo, a qui li va retreure públicament haver dit que Junts no és el seu «rival polític». «Sempre hem de treballar per a la gent, no per a nosaltres», ha afegit.

Unes crítiques de Fernández que fonts de la direcció del PP català i barceloní asseguren que tenen a veure amb la possibilitat que Feijóo vulgui rellevar Fernández de la presidència autonòmica del partit. Un debat successori ajornat des de fa un any, però latent, més encara després del malestar suscitat per aquestes crítiques internes. No obstant, tot i que han sonat diversos noms en els últims mesos Dolors Montserrat, Manu Reyes i Daniel Sirera–, l’‘alternativa’ de Génova a Fernández no està clara.