Com al Regne Unit

Urkullu veu una «oportunitat» per ampliar l’autogovern d’Euskadi i Catalunya sense tocar la Constitució

Urkullu veu una «oportunitat» per ampliar l’autogovern d’Euskadi i Catalunya sense tocar la Constitució

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
EFE

El ‘lehendakari’ Iñigo Urkullu considera que l’actual moment polític «obre una nova oportunitat» per avançar en el caràcter plurinacional de l’Estat i en el desenvolupament de l’autogovern d’Euskadi, «i en el seu cas Navarra i resta de comunitats històriques», el que inclou Catalunya, sense necessitat de modificar la Constitució.

En una tribuna publicada aquest dijous al diari El País, Urkullu, que ahir va mantenir una conversa telefònica amb el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, en el marc de la ronda de contactes per als suports a lainvestidura, proposa una «convenció constitucional» que permeti pactar «una interpretació de la Constitució sobre allò que no ha resolt: la qüestió territorial», i sense que hi hagi modificació prèvia de la Carta Magna.

Urkullu explica que la figura de la «convenció constitucional» és un recurs utilitzat en la cultura política anglosaxona i per a la seva aplicació a Espanya «no hi hauria impediment exprés».

Es tractaria, diu, d’una convenció constitucional «limitada o específica» per actualitzar la interpretació de la Constitució sobre la qüestió territorial. «No seria una fórmula màgica ni un camí expedit, però podria obrir noves possibilitats de desenvolupament futur», remarca. La seva intenció és que l’«Espanya plurinacional» reconegui la «capacitat de decidir» d’aquests territoris, sempre de forma pactada amb Madrid.

Doble pacte amb l’Estat

Notícies relacionades

Segons l’opinió del ‘lehendakari’, aquesta iniciativa «nova i viable» planteja un doble pacte: un acord de bases per a la convocatòria i desenvolupament de la convenció sobre l’autogovern incloent principis com el compliment íntegre dels marcs estatutaris i la bilateralitat i celebrar una convenció en el termini d’un any per «analitzar l’abast actual i futur de la disposició addicional primera de la Constitució, l’autogovern de les comunitats d’arrel foral i fins i tot el de les nacionalitats històriques».

Urkullu entén que ara s’obre la possibilitat d’«evolucionar progressivament» si bé és conscient que el pacte «no es pot imposar a l’Estat». «Les dues parts han d’estar d’acord i han d’actuar amb un compromís de lleialtat recíproca. No volem imposar res a ningú, però tampoc podem acceptar que s’impedeixi al poble basc manifestar la seva voluntat», admet a l’article.