Acord a la Cambra baixa

El PSOE i Sumar cediran diputats a Junts i ERC perquè tinguin grup parlamentari propi al Congrés

El PSOE i Sumar cediran diputats a Junts i ERC perquè tinguin grup parlamentari propi al Congrés

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Comencen els moviments perquè ERC i Junts tinguin grup parlamentari propi al Congrés. El primer gest ha arribat per part de Sumar. Fonts del partit liderat per Yolanda Díaz asseguren que cediran dos dels seus diputats als republicans catalans perquè arribin al mínim requerit al reglament del Congrés, ja que no compleixen les condicions marcades. Un cop creat el grup parlamentari, aquests tornaran al Grup Plurinacional de Sumar. Tot i que encara no ho han anunciat, fonts del PSOE expliquen que seguiran el mateix esquema amb Junts per facilitar que els postconvergents també pugui tenir entitat pròpia a la Cambra baixa.

Quan queden 48 hores perquè es tanqui el termini es comencen a revelar els detalls perquè ERC i Junts disposin de grup parlamentari al Congrés, com es va comprometre el PSOE durant les negociacions per a la Mesa de la Cambra baixa. La regla bàsica marca que no es podrà formar un grup parlamentari amb menys de 15 diputats, tot i que això té una excepció: que un o diversos partits sumin cinc escons o més i que hagin aconseguit el 15% dels vots en totes les circumscripcions en les quals es presenta el partit o el 5% dels vots a nivell nacional.

Amb set escons cada formació, tant ERC com Junts només compleixen la primera de les condicions addicionals requerides, tenir més de cinc escons. A nivell nacional, els republicans catalans han aconseguit l’1,89% dels vots i els postconvergents l’1,6%, per la qual cosa es queden lluny del 5% exigit. Tampoc aconsegueixen el 15% a totes les províncies en les quals s’han presentat. ERC va obtenir el 14,74% de les paperetes a Girona i el 12,33% a Barcelona; Junts, per la seva banda, es va quedar en el 9,68% a Barcelona i en l’11,08% a Tarragona.

No obstant, Sumar cedirà als d’Oriol Junqueras dos escons aconseguits per En Comú Podem per arribar al 15% dels vots requerits a Catalunya. D’aquesta manera, ERC podrà constituir-se com a grup parlamentari propi. Després, com marca el Reglament del Congrés, els dos parlamentaris de Sumar podran tornar al seu respectiu grup més endavant. Fonts del PSOE apunten que aquesta serà també la via escollida per ajudar els postconvergents, tot i que encara no n’ofereixen tots els detalls.

La importància del gest

Notícies relacionades

Tenir grup parlamentari propi és de gran importància, ja que suposa una sèrie d’avantatges polítics, com tenir representació en totes les comissions, tenir un portaveu que assisteixi a les Juntes, tenir més temps d’intervenció en els debats, tenir quota setmanal en la sessió de Control o més possibilitats per portar al ple iniciatives legislatives. Dins del grup mixt, tot això cal repartir-ho entre tots els participants.

A més, segons l’article 28 del reglament del Congrés, els grups també perceben una subvenció fixa que aquest any era de 364.160,64 euros i una variable en funció del nombre de diputats de 1.746,16 euros mensuals per parlamentari. Així, cada formació s’embutxacaria en una legislatura més de dos milions d’euros. Finalment, només tenint grup propi es pot accedir al cobrament de les subvencions per enviament gratuït de propaganda electoral durant la campanya.