El PP s’asseurà amb Junts, el PNB i ERC a partir de dilluns perquè recolzin Feijóo
2
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

El PP ja té clar els seus pròxims passos, una vegada que el Rei ha proposat Alberto Núñez Feijóo com a candidat a la investidura i que la presidenta del Congrés ha fixat el ple d’investidura per als dies 26 i 27 de setembre. Dilluns preveu començar els contactes amb la resta de formacions polítiques amb l’única exclusió de Bildu. El mateix Feijóo ja havia anticipat que encara no podia obrir negociacions perquè els grups parlamentaris no estan constituïts fins aquell dia, malgrat que aquesta circumstància no li ha impedit tenir ja els vots de Vox, Unió del Poble Navarrès i de Coalició Canària.

La tesi dels populars és que, amb l’encàrrec formal de Felip VI, s’obre una etapa diferent en l’àmbit exclusiu del Congrés. No veuen cap problema en el fet que fins ara els altres partits li hagin dit que no i hagin recolzat el PSOE per a l’elecció de la Mesa de la Cambra. I insisteixen en la pretensió de mantenir contactes amb el PNB, ERC i Junts.

«Parlarem amb tots els grups parlamentaris, sense incloure-hi Bildu. «Junts és un grup parlamentari que igual com ERC, més enllà de les accions que quatre persones, cinc, deu, les que fossin, portessin a terme, representen un partit la tradició i legalitat del qual no està en dubte. Per tant, parlarem amb tots menys amb aquells que no han condemnat el terrorisme», ha defensat aquest matí Esteban González Pons, vicesecretari d’Afers Institucionals, a Onda Cero.

González Pons ha defensat que han de «complir el guió del procediment que té la democràcia, perquè la democràcia també són formes» però ha admès que «un acord amb Junts i amb Vox alhora és impossible». «Hi ha una realitat parlamentària i convocarem els grups parlamentaris a aquesta ronda de contactes», ha dit també la secretària general del PP, Cuca Gamarra, a Antena 3 sobre les converses amb els partits independentistes catalans.

Investidura de debò

«Parlarem amb tothom, no anem a la investidura com un tràmit insubstancial o publicitari. Feijóo intentarà ser investit president del Govern», ha destacat el vicesecretari d’Afers Institucionals. Segons la seva opinió el PSOE s’equivoca a l’atribuir-se el suport del partit de Puigdemontperquè «no és ideològic, és de pagament» i els populars, ha explicat, podrien tenir-lo si es mostren disposats a acceptar l’amnistia i el dret d’autodeterminació. Però «nosaltres tenim límits morals i constitucionals».

Notícies relacionades

Segons González Pons, «no hi ha una majoria al voltant del PSOE» i considerar que el partit de Puigdemont i el d’Ortuzar són «progressistes» és un «exercici de voluntarisme molt notable». «Els socialistes no tenen lligat cap suport, ni tan sols saben el preu de Junts per a una investidura de Pedro Sánchez. Són ells els que han de dir ara si els interessa que hi hagi repetició electoral o no». «Junts no és al bloc de la governabilitat», ha reiterat.

Els populars volen d’aquesta manera reivindicar la victòria en les eleccions generals del 23J tot i que el mes llarg que ha de passar fins a la investidura es pot allargar molt per a Feijóo, amb tot el focus posat únicament en el PP. El PNB ja ha dit de manera reiterada que no té intenció de donar suport al candidat popular per més Génova hi ha insistit. Després d’uns quants cops de porta, el PP no té garanties de poder establir-hi converses. Més difícil encara sembla fer-ho amb Junts i ERC. Però Génova no es mou del seu pla: «Parlarem amb tothom».