Armengol dona temps a Feijóo i retarda la investidura fins al 26 i el 27 de setembre

Mariscal / EFE

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha anunciat que el debat d’investidura amb Alberto Núñez Feijóo com a candidat se celebrarà el 26 i 27 de setembre. Armengol ha fixat aquesta data al calendari parlamentari després de parlar amb el líder del PP, després que Felip VI li encarregués aquest dimarts buscar la confiança de la Cambra baixa per ser el candidat que va guanyar les eleccions generals del 23J. «Considero que amb aquesta data es dona un temps més que prudencial perquè el candidat pugui portar a terme les negociacions oportunes amb els representants de les diferents formacions polítiques», ha assenyalat.

El líder conservador ja va deixar clar dimarts que volia que el debat d’investidura no tingués lloc immediatament. Ell mateix, abans de ser proposat pel Rei, va avisar que les hipotètiques negociacions que hauria de portar a terme per aconseguir els 176 escons que suposen la majoria absoluta –actualment en té 172 amb Vox, CCi UPN– no les començaria fins dilluns vinent, quan s’hagin constituït els grups parlamentaris. En la conversa que van mantenir Feijóo i Armengol dimarts a la nit ja li va transmetre aquesta idea.

Notícies relacionades

Després d’aquest contacte i una nova conversa aquest dimecres, Armengol ha fixat el ple d’investidura per als dies 26 i 27 de setembre. Segons ha explicat la presidenta del Congrés, aquest termini de 35 dies fins aleshores va en la línia del que ha passat en altres legislatures. El 27 de setembre, quan s’acabi el debat, es farà la primera votació, en la qual Feijóo necessitaria 176 escons per ser investit president. En cas de no aconseguir-ho, es farà una nova votació 48 hores després; això suposa celebrar-la el 29 de setembre. En aquest cas només necessitaria una majoria simple, més ‘sís’ que ‘nos’.

Si tampoc surt victoriós, una cosa que sembla bastant probable, s’haurà activat el compte enrere de dos mesos per a la convocatòria d’una repetició electoral. Així, el Rei haurà de tornar a celebrar una altra ronda de consultes per proposar un nou candidat. Arribat el cas que ningú aconseguís les majories parlamentàries necessàries, el 27 de novembre es convocaria la repetició de comicis. El 5 de gener, la vigília de Reis, es posaria en marxa la campanya electoral –en aquest cas seria d’una setmana– i el 14 de gener, diumenge, es tornarien a instal·lar les urnes.