3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha deixat clar aquest dimarts al Rei, durant la segona jornada d’audiències al palau de la Zarzuela, que vol intentar la investidura i que considera que té moltes possibilitats de ser reelegit com a president del Govern. «Li he traslladat la meva disposició a assumir la responsabilitat i a aconseguir la investidura. La Constitució deixa clar que el procés d’investidura no és un tràmit d’exhibició. Té com a finalitat obtenir el suport parlamentari. Des del PSOE creiem estar en condicions d’unir aquest suport, tal com va quedar acreditat en la votació de la setmana passada al Congrés», ha assenyalat el líder socialista, amb referència a l’elecció dijous de la mesa de la Cambra baixa, que serà de majoria d’esquerres, i de la presidenta, Francina Armengol, que va obtenir 178 vots a favor, inclosos els d’ERC i Junts per Catalunya.

Durant una breu compareixença a la Moncloa, en la qual ha admès un parell de preguntes, el cap de l’Executiu en funcions no ha volgut anticipar res sobre la negociació amb els partits independentistes catalans, a qui necessita per a la investidura junt amb altres formacions com el PNB i EH Bildu. Entrar en aquest terreny, ha assenyalat Sánchez, seria «prematur», perquè Felip VI no ha nomenat encara candidat. És més, després que Santiago Abascal li transmetés aquest matí al cap de l’Estat que recolzaria una investidura d’Alberto Núñez Feijóo, que anirà a la Zarzuela a la tarda, és probable que el Monarca acabi designant el líder del PP, que va ser el més votat en les eleccions generals del 23 de juliol però no té cap possibilitat d’arribar a la Moncloa ja que comptaria amb 172 vots a favor davant 178 en contra.

Però Sánchez sí que ha donat mostres de voler negociar sobre una de les condicions d’ERC i Junts: la despenalització del procés, que inclouria l’expresident Carles Puigdemont. Com va avançar EL PERIÓDICO divendres passat, els col·laboradors del líder socialista ja estan explorant amb republicans i postconvergents fórmules destinades a aquest efecte

El president del Govern en funcions no ha volgut parlar d’«amnistia», una iniciativa la constitucionalitat de la qual suscita dubtes entre els especialistes. Però sí que ha defensat la necessitat de «continuar al camí de treballar per la convivència» empresa durant la passada legislatura, que inclou mesures com els indults als líders independentistes condemnats pel referèndum de l’1-O, la derogació de la sedició i la rebaixa de la malversació. 

«La feina que ha fet aquest Govern de normalització i estabilització d’una situació que ens va venir heretada, amb una declaració unilateral d’independència i les seves conseqüències judicials, vista la situació a Catalunya i els resultats electorals el 23 de juliol i el 28 de maig, sembla bastant evident que la societat catalana aposta pel retrobament i la convivència. Puc manifestar coherència amb el que hem estat fent: el diàleg és el mètode i la Constitució és el marc», ha argumentat. 

«¿Entraria una llei d’amnistia dins de la Constitució?», li han preguntat. 

«No em correspon a mi dir el que és o no constitucional», ha contestat Sánchez, remetent-se al Tribunal Constitucional (TC). 

Les «contorsions» de Feijóo

Notícies relacionades

«Per l’aritmètica parlamentària, i hem tingut un clar exemple en la votació del Congrés el 17 d’agost, sembla que pot articular-se clarament una majoria parlamentària entorn del PSOE», ha dit Sánchez, mostrant optimisme sobre les seves possibilitats de ser reelegit.

Davant seu, hi ha Núñez Feijóo, que insisteix que vol intentar-ho. «Els seus esforços, les seves contorsions per optar a una investidura són legítims, però es demostren erms», ha insistit el cap de l’Executiu en funcions. «En tot cas, sigui quina sigui la decisió del cap de l’Estat, compta amb el respecte i el suport del PSOE», ha remarcat.