Camí de la investidura

Sánchez transmet al Rei que està en posició d’«unir el suport parlamentari exigit»

Sánchez transmet al Rei que està en posició d’«unir el suport parlamentari exigit»

Mariscal / EFE

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Felip VI té una complexa decisió per prendre per endavant. El Rei finalitzarà aquest dimarts la ronda de consultes amb els partits polítics per sondejar quin candidat té més suports per ser investit president. Tret de sorpresa d’última hora, ni Pedro Sánchez ni Alberto Núñez Feijóo li donen els números. Així, el monarca haurà de decidir si proposa algun d’ells per a una sessió d’investidura o si dona més termini per continuar negociant i convoca una nova ronda de contactes en els pròxims dies. De moment, el líder socialista li ha traslladat que està en posició d’«unir el suport parlamentari exigit» i que la seva voluntat és «treballar» per aconseguir aquesta majoria absoluta.

Després de la seva reunió amb el monarca al Palau de la Zarzuela, Sánchez ha explicat que es veu en posició de tancar els acords necessaris per tornar a ser investit president del Govern. En aquest sentit, ha recordat que el 17 d’agost, quan es van constituir les Corts, els socialistes van aconseguir una majoria de 178 diputats –dos més dels necessaris– perquè la seva candidata, Francina Armengol, fos elegida presidenta de la Cambra baixa. En aquest sentit, creu que es podria revalidar aquesta mateixa aritmètica.

Tot i que ha afirmat que recolzarà i acatarà la decisió que finalment adopti Felip VI, Sánchez ha dit que Feijóo té un «sostre de suports» establert en 172 ‘sí’. «Seria una investidura fallida i que si el senyor Feijóo, després del 23J i el 17 d’agost, vol topar de cara amb una realitat emanada de les urnes està en el seu dret», ha sentenciat.

El torn d’Abascal

Abans que Sánchez, ha sigut el torn de Santiago Abascal amb el monarca. El líder de Vox li ha traslladat a Felip VI la seva predisposició que els seus 33 diputats votin ‘sí’ en una hipotètica investidura de Feijóo, però «condicionada» que el PP «no col·labori de cap manera, per acció o per omissió, al cordó sanitari que es pretén aixecar contra Vox». En aquest sentit, s’ha referit a la topada que van mantenir les dues formacions dijous passat durant la constitució de les Corts, quan no van ser capaços d’arribar a un acord i els populars van deixar Vox fora d’aquest òrgan.

Notícies relacionades

No és aquesta l’única demanda del líder ultra. També ha plantejat que Feijóo ha de posar «en valor, públicament, els acords assolits per PP i Vox en cinc autonomies i en més de 100 ajuntaments, desautoritzant els que els ataquen i els qüestionen permanentment». Finalment, ha exigit que es recuperi «la neutralitat de les institucions i la normalitat democràtica» i que s’acabi amb la «pretensió d’unes minories d’imposar un apartheid» als seus votants.

Més enllà d’aquestes exigències, Abascal ha assegurat que ofereix els seus vots al PP per intentar evitar que Sánchez revalidi el Govern. Segons ha explicat, en la seva conversa amb Felip VI ha mostrat la seva preocupació «pel fet que, una altra vegada, els hereus del terrorisme i, en aquesta ocasió, també un pròfug de la Justícia pretenguin condicionar el futur d’Espanya». El ‘sí’ dels ultres podria sumar-se així al que ja han expressat UPN i Coalició Canària en les seves audiències amb el Rei. Feijóo, que veurà el monarca al començament de la tarda, podrà posar sobre la taula el suport de 172 diputats. Tot i que són insuficients per a la majoria absoluta –176 escons– sí que serien més dels que té assegurats en aquest moment el president del Govern en funcions.