Crisi de professionals
La sanitat privada busca metges a la desesperada: el 40% es jubilarà en 15 anys
El 58% dels seus hospitals necessiten facultatius i el sector proposa més participació en la formació MIR o la reespecialització mèdica; també la creació d’un cicle superior per als TCAEs
La falta de metges a Espanya també afecta el sector privat. En els pròxims 15 anys, el 40% dels especialistes que treballen en aquests hospitals s’hauran jubilat. Actualment, el 95% dels centres sanitaris privats tenen necessitat «mitjana-alta» de contractació d’infermeres i un 58% necessita metges. Ho adverteix la patronal del sector justificant que la mitjana d’edat del facultatiu en actiu a Espanya és de 50 anys. A més, per al 2027, es calcula que faran falta 9.000 metges anuals en el Sistema Nacional de Salut (SNS), recorda l’Aliança de la Sanitat Privada Espanyola (ASPE).
L’entitat posa sobre la taula l’escassetat de personal que afecta, de manera estructural, l’SNS en el seu conjunt. I en el sector privat en particular, on, als hospitals, amb dades d’un informe de la Fundació IDIS del 2021, treballen 15.220 metges, 28.094 infermeres i 71.379 professionals d’altres categories. Davant aquest panorama, l’ASPE planteja la necessitat d’adoptar «mesures flexibles que redundin en una quantitat més gran de professionals formats» amb què es pugui fer front «a l’alta demanda» que hi ha actualment i que, previsiblement, preveuen, s’incrementarà en gran manera en els pròxims anys.
Entre les propostes que es plantejaran al nou Govern central i a les comunitats autònomes, per pal·liar l’escassetat de professionals, el sector avança que hi figuren una participació més gran en la formació MIR, la reespecialització mèdica o la creació d’un cicle superior de formació professional de Tècnics en Cures Auxiliars d’Infermeria (TCAEs).
Carlos Rus, president de l’ASPE, s’explica: «A causa del temps que requereix formar un professional sanitari amb especialitat per treballar a l’SNS, és més que necessària una planificació de les necessitats de recursos humans a mitjà i llarg termini. Segons apunten totes les anàlisis, aquesta planificació hauria de fer-se, almenys, amb una perspectiva a 10 anys».
El sector privat
La sanitat privada va donar feina a més de 373.400 professionals el 2022, la xifra d’ocupació més gran des que n’hi ha registres. Suposa un increment de la contractació del 36% respecte al 2013, apunta l’ASPE. No obstant, i malgrat les xifres, la patronal mostra la seva inquietud i es refereix a reptes imminents com l’augment de l’esperança de vida – amb un increment de les malalties cròniques– i que suposa més del 80% de la despesa sanitària actual; o «l’augment històric» de les llistes d’espera en el sistema públic de salut, que també té repercussions en la privada.
Per pal·liar la falta de metges l’ASPE proposa agilitzar els processos d’homologació o flexibilitzar els d’especialització
L’ASPE proposa continuar endinsant-se «en la col·laboració publicoprivada; en el disseny de competències funcionals; en l’adaptació de la norma d’incompatibilitat de l’exercici professional a la realitat actual, que eviti les diferències interpretatives entre comunitats autònomes; i a agilitzar els processos d’homologació i flexibilitzar els d’especialització».
La formació MIR
El 2023 s’han ofert 8.550 places MIR, una xifra que, per a la patronal del sector, «encara resulta insuficient davant l’alta demanda de professionals existent». Amb dades del 1er Informe ASPE, el sector hospitalari privat compta només amb el 3% de les places ofertes (256), i són Medicina Interna, Anestesiologia i Reanimació i Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia les especialitats amb més places ocupades.
Dels 432 hospitals privats que hi ha a Espanya, un total de 60 (un 14%) tenen acreditació docent; Catalunya i Madrid són les comunitats autònomes que disposen de més centres sanitaris amb aquesta acreditació.
En relació amb la formació d’especialistes, des de la patronal s’insta a adoptar «noves fórmules innovadores» com, per exemple, la reespecialització de metges. L’ASPE cita el cas d’IMED Hospitales, que ha arribat a un acord de col·laboració amb la Universitat Miguel Hernández d’Elx per a la creació d’una càtedra de tecnologies avançades per a la rehabilitació. Un altre exemple, afegeixen, és l’hospital Quirónsalud Córdoba, on els especialistes en reumatologia han impartit una formació per a metges d’atenció primària perquè «adquirissin informació actualitzada útil i pràctica».
Reivindicacions dels metges
La situació, no obstant, no és fàcil. Perquè la patronal també ha d’enfrontar-se a les reivindicacions dels mateixos metges que actualment estan treballant als seus hospitals i que fan anys que lluiten per una millora de les seves condicions. Hi ha una històrica reclamació dels facultatius perquè les companyies asseguradores actualitzin els seus barems, cosa que ha provocat no pocs moviments en el sector en els últims mesos.
Més de 50.000 exerceixen com a autònoms en clíniques o consultes pròpies, o prestant serveis per a centres i hospitals, i fa anys que denuncien les baixes tarifes –sobre 8 o 9 euros per una primera consulta d’un metge general i entorn de 15 si és un especialista– que els paguen les companyies d’assegurances.
Famílies professionals
Però la inquietud del sector privat no només és per la falta de metges que ja tenen i, auguren, continuaran tenint. Un recent informe fet pel portal de treball Infoempleo i la consultora LHH Recruitment Solutions, del Grupo Adecco, titulat ‘Informe Infoempleo Adecco 2022: Oferta i demanda d’ocupació a Espanya’, conclou que la crisi sanitària dels últims tres anys ha convertit el sector sanitari en el demandant de candidats més gran amb formació superior (31,68%) a Espanya. Infermeria encapçala la llista de titulacions més demanades, seguida de Medicina i Biomedicina. Darrere, en el rànquing, els graus d’Educació i Pedagogia.
En aquesta línia, l’ASPE demana regular estudis formatius superiors en el cas dels TCAEs «que permetin a aquests professionals cobrir més funcions en aquest àmbit». A Espanya són gairebé 130.000, dels quals 112.000 treballen en la sanitat pública i entorn de 13.500 en la privada. Aquest mateix estiu, la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO (FSS-CCOO) ha presentat aquest primer estudi sobre les condicions laborals del col·lectiu i xifrava en, almenys, 47.000 els TCAEs que s’haurien d’incorporar als hospitals espanyols per complir les ràtios adequades.
Sous més baixos
Respecte a la regulació dels estudis formatius superiors que demana l’ASPE, és una vella reclamació del col·lectiu. Així ho explica a EL PERIÓDICO DE ESPAÑARosa Cuadrado, responsable d’Acció Sindical de la FSS-CCOO. «Els avanços científics i tecnològics en l’àrea sanitària se succeeixen a un ritme vertiginós i només una actualització constant de coneixements pot garantir TCAEs preparades per al repte que assumeixen», indica.
La dificultat de la sanitat privada per trobar infermeres té a veure amb les condicions laborals, pitjors que en la pública, diu CCOO
CCOO fa més d’una dècada que reivindica la necessitat que la formació d’aquests professionals sigui un FP de grau superior i, per tant, la necessitat de modificar i adequar el currículum formatiu del col·lectiu, els seus coneixements i competències. «Una altra cosa a tenir en compte és que la dificultat de la sanitat privada perquè treballin en aquests centres graduades en Infermeria té molt que veure amb les males condicions laborals i salarials de moltes empreses d’aquest sector, i per això les professionals prefereixen treballar a l’SNS i no seria desitjable la pretensió de voler substituir unes professionals per d’altres, que a més sortirien ‘més barates’», afegeix.
A Madrid, el 12 de juliol, CCOO Sanitat firmava l’acord que donarà oxigen a la situació dels 75.000 professionals que, com denunciaven, treballen en condicions laborals «molt precàries» en la sanitat privada, amb sous fins a un 50% inferiors als dels seus companys de la sanitat pública.
Cicles formatius
Notícies relacionadesL’ASPE, per la seva banda, insisteix en la importància de la formació dels TCAEs «per pal·liar la demanda existent». Per això, juntament amb el Centre Oficial de Formació Professional CCC ha acordat que els alumnes d’aquesta entitat que cursen cicles formatius tècnics relacionats amb aquest sector puguin fer pràctiques en empreses sanitàries associades.
«Aquest acord, a més, permetrà fer front a la formació de professionals tècnics de la sanitat privada en actiu per actualitzar els seus coneixements i poder reciclar-se cursant titulacions del centre d’estudis d’FP oficial», precisen. Conclouen citant un altre cas de «les possibilitats que ofereix l’FP al sector sanitari». Al·ludeixen al Grupo Recoletas Red Hospitalaria, que, al juny, va convocar un cicle formatiu de grau superior de formació professional en Tècnics en Diagnòstic Mèdic per la Imatge i Medicina Nuclear, a la província d’Ourense, per a futurs especialistes en aquesta branca sanitària.
- Accident a l’Alta Cerdanya El xòfer del bus sinistrat a França sumava deutes i avaries
- La ciclista Ares Masip denuncia un intent de violació
- La fiscalia francesa acusa d’"homicidi involuntari" el conductor del bus
- Junta de Seguretat de Catalunya La Guàrdia Civil i la Policia Nacional s’incorporen al 112 de Catalunya
- Mbappé enfonsa el Madrid a Bilbao
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Dia de la Constitució Quins centres comercials obren el 6 de desembre a Catalunya i Barcelona?
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Lengua catalana El "Diccionari de la llengua catalana" incorpora una nova paraula de només 3 lletres
- Tradicions Mura, un poble de postal ple de tions