2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Francina Armengol és la nova presidenta del Congrés dels Diputats. La socialista i expresidenta de les Balears ha sigut elegida com a tercera autoritat de l’Estat en una votació d’infart. Ha rebut 178 vots a favor, mentre que la seva principal contrincant, la popular Cuca Gamarra, s’ha quedat a 139 paperetes al seu favor. La victòria d’Armengol ha arribat després d’una nit intensa de negociacions en la qual el PSOE ha aconseguit arrossegar ERC i, sobretot, Junts al ’sí’ al tancar acords amb les dues formacions. Així, el bloc progressista aconseguirà la majoria a la Mesa de la Cambra baixa.

A les vuit del matí, els postconvergents han celebrat una executiva telemàtica en la qual han aprovat un «principi d’acord» amb els socialistes que, finalment, s’ha convertit en un suport a Armengol. Una hora i mitja després, ERC també ha anunciat un pacte amb el PSOE. Les dues formacions han deixat clar que aquesta entesa només es refereix a la Mesa del Congrés i que no té ress a veure amb una hipotètica investidura de Pedro Sánchez. No obstant, suposa un pas molt important, ja que d’aquesta manera, hi haurà una majoria progressista a la Cambra.

Els socialistes van proposar Armengol per congraciar-se amb les formacions independentistes, que no van mantenir una estreta relació amb Batet. En aquest sentit, el PSOE va recalcar que Armengol «és també exemple d’un país que conviu amb naturalitat en la riquesa que suposen les diverses llengües que es parlen a Espanya». Aquesta proposta va en la línia del que s’ha pactat amb ERC i Junts de permetre que les llengües cooficials de l’Estat es puguin utilitzar al Congrés dels Diputats. 

La votació i els passos següents

L’expresidenta de les Balears ha sigut elegida amb el suport dels 121 diputats del PSOE i els de Sumar (31), ERC (7), Junts (7), EH Bildu (6), el PNB (5) i el BNG (1). En total, 178 suports. Al davant, Gamarra, anunciada aquest dimecres per Alberto Núñez Feijóo com la seva candidata a la presidència del Congrés, només ha aconseguit 139 paperetes, les del PP (137), UPN (1) i CC (1). Vox (33) ha votat pel seu propi candidat, Ignacio Gil Lázaro, després que el PP s’hagi negat a donar-los un seient a la Mesa.

Notícies relacionades

Ara que ha sigut triada la presidència del Congrés, se celebraran dues noves votacions. En una s’escull els quatre vicepresidents, i en l’altra, els quatre secretaris. En totes dues són elegits els quatre candidats que tinguin més suports. En aquest cas, tot apunta que el PP i Vox aconseguiran quatre seients –dues vicepresidències i dues secretaries–, i el bloc progressista aconseguirà les quatre cadires restants. D’aquesta manera, el PSOE i Sumar aconseguirien tenir la majoria de la Mesa, amb el que això comporta en el dia a dia de la política espanyola.

Quan tota la Mesa del Congrés hagi sigut elegida, serà el moment que els diputats jurin o prometin la Constitució. Un a un, la presidència de la Cambra baixa va cridant cada parlamentari i aquest ha d’acatar la Carta Magna. Ja sabem que les expressions fetes servir en aquestes ocasions són múltiples, però el que sí que s’ha de pronunciar és: «Sí, juro/prometo».