L’endimoniada governabilitat

El català, Pegasus, el procés i el 17-A: ¿què ha pactat el PSOE amb ERC i Junts?

El català, Pegasus, el procés i el 17-A: ¿què ha pactat el PSOE amb ERC i Junts?

DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’independentisme català ha preparat, aquest dijous, el camí cap a la investidura de Pedro Sánchez facilitant la formació d’una Mesa del Congrés amb majoria progressista. Els vots d’ERC i Junts han evitat que el bloc de dretes controlés l’òrgan rector de la Cambra baixa a canvi de quatre compromisos del PSOE que s’hauran de desenvolupar al llarg de la pròxima legislatura. Uns pactes in extremis que obligaran Sánchez, si aconsegueix reeditar el Govern, a impulsar el català a les institucions de l’Estat i europees i a explorar noves mesures per als encausats pel procés.

Aquests són els quatre principals compromisos assolits pel PSOE amb ERC i Junts.

Ús del català

Tant ERC com Junts han arrencat als socialistes el compromís d’elaborar una llei orgànica perquè el català sigui una «llengua plenament oficial a totes les institucions de l’Estat –inclosa la justícia– i d’ús des de la primera sessió plenària al Congrés», un assumpte que els socialistes han rebutjat en diverses ocasions. A més, el Govern promet destinar els «recursos pressupostaris necessaris per a la protecció del català i altres llengües oficials de l’Estat». Així mateix, l’acord inclou la concreció d’un acord al qual es va arribar fa un any en la taula de diàleg i que no s’ha complert per ara: l’impuls del català a les institucions europees. Segons el portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, l’acord també recull que «qualsevol ciutadà es pugui dirigir a l’Administració en qualsevol d’aquestes llengües». Així, ha apuntat que això inclourà un pressupost especial per reforçar la justícia en aquest aspecte.

Desjudicialització de l’1-O

L’acord amb ERC estableix que «l’Estat es compromet amb el fi de la repressió relacionada amb l’1-O contra l’independentisme per les vies legals necessàries». Sense més concreció. Tampoc el portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, ha volgut precisar quines podrien ser aquestes possibles mesures per als encausats pel procés independentista del 2017.

Pegasus

Els republicans i els postconvergents han coincidit en un altre acord amb els socialistes relacionat amb les actuacions de l’Estat contra l’independentisme. ERC ha pactat la creació d’una «comissió d’investigació sobre el cas Catalangate, d’espionatge polític amb Pegasus», i Junts ha anunciat la «reactivació» d’una comissió similar sobre les anomenades «clavegueres de l’Estat». Aquesta comissió que reclama Junts es va activar a principis d’abril per indagar, per tercera vegada, sobre l’operació Kitchen. No obstant, la proposta inicial dels partits independentistes va ser analitzar la coneguda com a operació Catalunya i les seves ramificacions a Andorra. Així, a l’abril es va pactar que comparegués l’excomissari José Manuel Villarejo i l’expresident de la Banca Privada d’Andorra (BPA) Higini Cierco. No obstant, la convocatòria d’eleccions va suposar la dissolució de la comissió.

Els atemptats del 17-A

Davant l’executiva del partit, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha comunicat que el seu acord amb el PSOE inclou «una investigació sobre els atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils». Els postconvergents, de moment, no han concretat més detalls sobre aquest pacte.