Batet s’acomiada com a presidenta: «M’emportaré els bons moments i oblidaré aviat els dolents»

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

«S’aixeca la sessió». Aquestes paraules que se senten al Congrés cada setmana han sonat diferent aquest dimecres en la veu entretallada de Meritxell Batet, que posava fi així al seu últim ple com a presidenta de la Cambra baixa. Després de més de quatre anys al capdavant de la institució, la dirigent del PSC s’ha acomiadat del càrrec agraint els «moments de bon parlamentarisme» i l’«afecte» de molts diputats, però recordant-los, alhora, que hi ha hagut vegades que no l’hi han posat fàcil.

«Avui no és un moment de retrets, però sí de reflexió», ha arrencat Batet, davant els més de quaranta parlamentaris que conformen la Diputació Permanent i una vintena més de companys que han acudit a veure el seu últim discurs com a presidenta. «M’emportaré sempre amb mi els moments de bon parlamentarisme que he tingut el privilegi de presidir i oblidaré aviat els dolents, que de tot hi ha hagut», ha admès.

No ha volgut aprofundir en els mals moments, però sí ha demanat a tots els parlamentaris que recordin que, tot i que «de vegades es desbordin les passions en el debat polític», això «no hauria d’afectar al respecte» entre ells ni els seus «afectes personals». «Al cap i a la fi, som companys», els ha recordat. En aquesta línia, als diputats que continuaran a la Cambra baixa una legislatura més, els ha reclamat «capacitat de treball, predisposició per a l’acord i grandesa». «De nosaltres depèn la qualitat de la política al nostre país, a Espanya», ha sentenciat.

La pandèmia

Notícies relacionades

Batet, que va arribar a la presidència del Congrés el maig del 2019, ha bregat aquests anys amb el parlament més fragmentat des de la restauració de la democràcia –19 partits en 11 grups parlamentaris– i en un context de pandèmia en què la Cambra baixa va haver de limitar la presència dels diputats. Qui aquest dimecres encara és la presidenta de la tercera institució de l’Estat ha recordat que aquelles circumstàncies han sigut les que han determinat «el perfil propi» d’aquesta legislatura i els ha agraït la seva dedicació en «circumstàncies especialment difícils».

Als parlamentaris que ja no seguiran al Congrés, Batet els ha desitjat «el millor en la seva futura vida professional». La dirigent del PSC, no obstant, no estarà en aquest grup. Ella seguirà a la Cambra baixa, tot i que no com a presidenta. El PSOE ha proposat per aquest càrrec l’expresidenta de les Balears Francina Armengol. Així acaba el viatge de Batet: «Jo m’emporto d’alguns de vostès aquests afectes que, al final, per a mi, són el més important en la vida. Els desitjo a tots i totes el millor».