Negociacions arran del 23J

ERC redobla l’advertència al PSOE sobre la mesa del Congrés: no hi ha res pactat

Marta Rovira ha declarat que defensen el referèndum perquè va ser una decisió majoritària a les urnes.

Marta Rovira ha declarat que defensen el referèndum perquè va ser una decisió majoritària a les urnes. / ACN / GUILLERMO SANZ

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC treballa amb tenacitat per revertir l’última etiqueta que els seus adversaris li han penjat. Si als anys 80 del segle XX la creu que els republicans arrossegaven era la de ser els escolanets de CiU, al qual donaven suport, fins i tot quan no feia falta, la versió 2023 assenyala que ERC l’hi aprova tot a Pedro Sánchez, sense obtenir a canvi cap rèdit especial. Gratis total.

El fet és que, per a desesperació d’ERC, la cançó ha quallat ja entre el gran públic, fins al punt que hi hagi qui interpreti les successives patacades rebudes pel partit únicament per això. Cosa que, números en mà, costa més verificar.

És cert que el partit també rema en la direcció de l’etiqueta. Per exemple, quan durant la campanya es va detectar el tsunami de vot útil per al PSC, ERC va deixar de banda les tebieses i va apostar per una investidura de Pedro Sánchez, no tant per ella mateixa, sinó com a símbol que la dreta i l’extrema dreta no han arribat a la Moncloa.

Cas omís al que s’ha dit

L’últim enuig republicà s’ha produït quan Junts –que manté la total discreció en tot el que incumbeix el PSOE, però no tanta, sembla, en els seus judicis sobre els republicans, opinen aquests– ha donat per segur el suport d’ERC al PSOE quant a la constitució de la Mesa del Congrés. I allà els republicans han saltat ràpidament.

«Que el PSOE no doni per descomptats els nostres vots per a la Mesa», va asseverar dilluns a primera hora un alt cap republicà. A la Mesa es fa política i la Mesa no pot ser només aprovada per una majoria a canvi de qüestions logístiques.

Els republicans consideren que donar per fet que ERC garantirà el vot a l’opció socialista de la Mesa és no entendre gairebé res. «Quan arribem a la investidura, ja es veurà perquè, certament, les posicions estan més preses. ¿Però a la Mesa del Congrés? Encara s’emportaran una sorpresa».

«El PSOE ens diu que ‘parlarem de política’ en la negociació de la investidura de Pedro Sánchez, si es dona» i que allò de dijous és poc menys que procedimental, i que cal votar-la sense més ni més, detalla una veu del partit que acaba resumint: «Ells diuen que la Mesa és neutra i nosaltres diem que la Mesa és política i, per tant, s’han d’abordar algunes qüestions polítiques.

Les condicions d’ERC

¿Quines? Tres són els punts en concret als quals es va referir Marta Rovira. L’ús de les llengües cooficials, és a dir, el català, per al cas que ocupa ERC; la investigació a polítics mitjançant el software Pegasus, i les sempiternes renúncies a l’amnistia per part de l’òrgan gestor de l’activitat parlamentària.

L’enuig amb el PSOE és majúscul, en tant que divendres passat ja «se’ls va transmetre que hi hauria d’haver negociació per a la Mesa i ells s’han encarregat de filtrar just el contrari. I és més que possible que si Junts s’ha fet seu l’atac sigui perquè els hi van explicar els mateixos socialistes de manera malintencionada», sentencia indignada una veu d’ERC

Notícies relacionades

Uns postconvergents que, analitzen els experts republicans, «ho tenen més fàcil en aquest primer ‘round’: Els donen grup parlamentari [igual que a ERC] , però no és necessari que votin sí, només amb no votar el PP [sempre que els socialistes hagin lligat Coalició Canària] en tenen prou.

I aquesta veu acaba com va començar l’enrabiada, va picar de peus, enuig. El «nostre sí és polític, per tant la via perquè el PSOE assoleixi el nostre ‘sí’ és, també Política».