La batalla per controlar la Mesa del Congrés, la primera prova de la majoria de Sánchez

EMILIO NARANJO / EFE

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Un a un, els 350 diputats del Congrés baixaran dels seus escons, pujaran a la tribuna d’oradors i en una urna de fusta aniran introduint paperetes amb un nom escrit, el d’un dels candidats per presidir la Cambra baixa. Serà el pròxim 17 d’agost, després que hagin jurat la Constitució, i estaran entaulant una batalla per controlar la Mesa del Congrés, encarregada de regir el funcionament de la Cambra. En aquesta lliça, el PSOE posarà a prova per primera vegada un pacte amb tots els seus socis –Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, PNB i BNG– per aconseguir una majoria progressista, cinc dels nou seients que componen l’òrgan. Una negociació en què la diputada d’ERC, Teresa Jordà, assegura a EL PERIÓDICO que un d’aquests llocs podria acabar en mans d’algun dels partits sobiranistes.

Com qualsevol votació al Congrés, tot es redueix a una simple i senzilla qüestió d’aritmètica. Per aconseguir la presidència de la Cambra s’ha de tenir un candidat que sigui elegit per majoria absoluta o, en el seu defecte, que obtingui més ‘sís’ que el rival en una segona volta. El bloc de la dreta té 171 esconsPP (137), Vox (33) i UPN (1)– i per superar-lo és necessari que PSOE (121), Sumar (31), ERC (7), Junts (7), EH Bildu (6), PNB (5) i BNG (1) –178 en total– apostin pel mateix nom.

Amb aquests mateixos comptes, en una segona i tercera votació, el bloc progressista aconseguiria obtenir dues de les quatre vicepresidències que es reparteixen i dues de les quatre secretaries. En total, cinc llocs que anirien, principalment, per al PSOE i Sumar. Els altres quatre seients, les dues vicepresidències i les dues secretaries restants, anirien per al PP, tret que vulgui cedir algun lloc a Vox.

Pactes i cessions

Més enllà que la Mesa del Congrés no és més que una de les tantes peces que componen un puzle molt més ampli, sí que hi ha una dinàmica pròpia en les negociacions per al Congrés. Tant ERC com Junts estan interessats que aquest òrgan tingui una majoria progressista, ja que cap dels dos partits compleix els requisits per tenir grup parlamentari propi. Els socialistes han promès que la Mesa serà laxa en la interpretació del reglament. Jordà també assegura que en les converses amb el PSOE ha quedat clar que no hi haurà problema en aquest aspecte

Una altra manera d’atraure aquests partits és cedint-los un lloc a la Mesa. Tot i que els socialistes no consideren renunciar a la presidència del Congrés, la tercera institució de l’Estat, si estarien disposats a donar un dels seients que els correspon. Jordà assegura en una entrevista a EL PERIÓDICO que «possiblement hi haurà una cadira que podria pertànyer a l’independentisme o al PNB». El 2019, els socialistes ja van cedir un lloc de la Mesa del Senat a la formació jeltzale.

A més, el poder no està només en aquest òrgan. Tot i que els llocs de la Mesa són els més llaminers –tant per la seva influència com la seva visibilitat mediàtica–, a la Cambra baixa també cal acordar el repartiment dels llocs a les meses de les diferents comissions. En aquest cas, controlar una comissió determinada, més enllà del plus salarial que comporta, atorgar cert control sobre la tramitació de les lleis del ram. Aquestes cadires també estan en negociació.

Els intents del PP

Notícies relacionades

Mantenint la discreció, totes les formacions involucrades apunten en privat que aquest escenari serà el que acabi fent-se realitat el pròxim 17 d’agost. No obstant, el PP es resisteixen i fonts populars asseguren que estan disposats a lluitar per aconseguir la presidència de la Mesa, cosa que li atorgaria majoria en aquest òrgan. Però per a això necessita el suport d’alguna força nacionalista. La vista està posada en el PNB, als que estaven disposats a cedir un seient. No obstant, els jeltzales han rebutjat asseure’s a negociar amb Alberto Núñez Feijóo la seva investidura, que no fa augurar un acord respecte a la Mesa del Congrés.

Amb els 137 diputats que tenen, el PP podrà fer-se sense problemes amb quatre llocs d’aquest òrgan. La qüestió està en si en cedeix algun a Vox. A més, els populars tindran cinc dels nou llocs de la Mesa del Senat, on van aconseguir una majoria rotunda el 23J. La intenció de Feijóo és elegir una dona com a presidenta de la Cambra alta.