3
Es llegeix en minuts

 L’exalcaldessa de Barcelona i coordinadora de Catalunya en Comú, Ada Colau, alerta que haver de repetir les eleccions generals per falta d’acord per a la investidura de Pedro Sánchez «seria una greu irresponsabilitat» que «fomentaria l’antipolítica» i donaria una altra «oportunitat» a Vox. Així ho ha advertit en declaracions a EFE, després que els resultats de les eleccions del 23 de juliol donessin la clau de la investidura a JxCat, el partit de l’expresident català Carles Puigdemont, que en campanya va afirmar que Sánchez no serà investit amb els vots de JxCat perquè és un «mentider» i un «incomplidor».

Colau ha fet una crida a totes les formacions que poden sumar els seus vots per fer possible un acord d’investidura, perquè tinguin en compte les conseqüències d’un hipotètic fracàs de les negociacions. «Hem d’evitar entre tots una repetició electoral, perquè seria una greu irresponsabilitat política. Ho dic amb aquesta contundència, perquè vivim temps en què la ciutadania està molt cansada de la crispació política, de les dificultats econòmiques, de la pandèmia», ha remarcat.

Segons Colau, «la ciutadania no pot entendre que la política, en lloc d’oferir solucions fruit del diàleg, es converteixi en el problema», i una repetició electoral significaria que els partits «no han sigut capaços de posar-se d’acord» i tornen a citar a les urnes la població, que «ja s’ha expressat a les urnes». «Que ningú frivolitzi que es poden repetir tranquil·lament les eleccions, perquè això seria una gran irresponsabilitat i després caldria respondre davant de la ciutadania», ha insistit.

L’abstenció

Tenint en compte que «hi ha molta gent cansada del soroll que prové de les institucions», ha alertat Colau, «una repetició electoral fomentaria l’antipolítica». És «probable» que en una nova cita electoral «molta gent no vagi a votar», ha remarcat, per la qual cosa «seria una gran oportunitat per a l’extrema dreta per treure rendiment del cansament i la frustració que genera no arribar a acords polítics».

«Tots hem de ser molt responsables i fer el màxim esforç per arribar a acords i fer possible un acord de coalició progressista que permeti continuar avançant en lloc de retrocedir», ha sentenciat. La líder dels comuns ha destacat que «hi ha una majoria possible d’una Espanya progressista i plurinacional», així que confia que «tothom serà corresponsable» i les forces catalanes sabran estar «a l’altura de la ciutadania de Catalunya, que ha sigut decisiva per frenar l’extrema dreta amb el seu vot».

«Díaz pot comptar amb mi»

Notícies relacionades

Després d’implicar-se en la campanya en favor de la candidatura de Yolanda Díaz a la Moncloa, Colau ha mostrat el seu ple suport a la vicepresidenta segona del Govern i líder de Sumar, que «ha fet un esforç que molt poques persones podrien fer», al «posar-se a l’esquena la responsabilitat de liderar el reimpuls» del seu espai. «Yolanda Díaz pot comptar amb mi, perquè té el meu màxim agraïment, i crec que ella també és conscient que Catalunya ha sigut i serà clau», ha afirmat.

Preguntada sobre si entra en els seus plans assumir una cartera ministerial com la de Vivenda en cas que es reediti un Govern de PSOE i Sumar, ha recalcat: «No penso en el fet de ser ministra de Vivenda». «El dret a la vivenda no es resoldrà amb un Ministeri pel dret a la vivenda. Per tant, jo no centraria la solució ni en si jo soc ministra ni, encara menys, en si soc ministra de Vivenda. Fa falta un Govern que ho tingui clar i que estigui disposat a regular un mercat privat en el qual hi ha una sèrie d’actors econòmics que fins ara han especulat sense límits», ha afegit.