Evacuació

Els catalans atrapats pels enfrontaments a Etiòpia ja són a Addis Abeba

Els catalans atrapats pels enfrontaments a Etiòpia ja són a Addis Abeba
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després d’un rescat de pel·lícula amb helicòpter, els 19 espanyols, la majoria catalans, que des del 2 d’agost estaven atrapats al nord d’Etiòpia després que els sorprengués un xoc armat entre l’Exèrcit i les milícies rebels, han aterrat amb un vol comercial aquest migdia a la capital, Addis Abeba.

Al grup dels 18 turistes, més la guia, s’hi ha sumat un espanyol d’origen etíop, segons fonts del Ministeri d’Afers Estrangers. El grup romandrà fins diumenge en un hotel de la capital, des d’on seran traslladats a Madrid en un vol comercial. L’arribada a Espanya està prevista per a dilluns.

A l’aeroport d’Addis Abeba els ha rebut l’ambaixador d’Espanya a Etiòpia, Manuel Salazar Palma; el cònsol, Fernando Magallanes, i altres membres de l’ambaixada per garantir la sortida immediata a Espanya en un vol comercial.

Ruta pel nord

Els 18 viatgers i la guia turística que feien una ruta amb camió pel nord d’Etiòpia es van veure sorpresos per enfrontaments armats entre l’Exèrcit etíop i les milícies Fano.

En ple foc creuat, el grup es va refugiar en un hostal de carretera a un llogarret. Des de l’inici de les hostilitats, els aeroports han sigut tancats al trànsit aeri i les carreteres bloquejades, de manera que la sortida dels viatgers s’ha complicat.

Arribada a Madrid

L’ambaixada espanyola i el Ministeri d’Afers Estrangers han coordinat, junt amb altres governs europeus i organismes internacionals, l’operació per treure amb seguretat del país els turistes espanyols i d’altres nacionalitats.

Amb el vol des de la capital etíop cap a Madrid acabarà l’operació d’evacuació que, segons aquestes fonts, ha sigut possible després de les intenses gestions de l’ambaixada amb alts càrrecs del Govern etíop, a qui s’ha sol·licitat la protecció del grup d’espanyols i l’enviament d’un helicòpter militar.

Trasllat impossible per carretera

Aquest helicòpter, amb prou capacitat per poder evacuar tot el grup per via aèria, ha sigut mobilitzat després de comprovar-se que qualsevol trasllat per carretera era inviable, a causa dels nombrosos talls de trànsit i la presència de milicians i bandes criminals.

Notícies relacionades

Després que es confirmés l’enviament de l’helicòpter de les Forces Armades etíops, l’ambaixada ha coordinat, juntament amb el general al comandament de les forces que controlen la zona, el trasllat del grup d’espanyols fins a Bahir Dar, on han estat allotjats fins que han sortit aquest matí en un vol comercial que els ha traslladat fins a Addis Abeba.

El ministeri manté la recomanació expressa, publicada a la seva pàgina web des del 30 d’agost del 2022, de no desplaçar-se per cap motiu a les regions de Tigre, Amhara, Somali, Gambella, Benishangul-Gumuz, l’oest d’Oròmia i altres zones, «degut a la fluida situació de seguretat».

Temes:

Etiòpia