ERC rebutja un nou «cafè per a tothom» en finançament i exigeix negociació «bilateral»

ERC rebutja un nou «cafè per a tothom» en finançament i exigeix negociació «bilateral»

Marta Pérez EFE

3
Es llegeix en minuts

La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha rebutjat que la revisió del sistema de finançament autonòmic hagi de passar per un nou «cafè per a tothom» i ha exigit al Govern de l’Estat una negociació «bilateral» amb Catalunya, que permeti posar fi al «dèficit fiscal» català.

En una entrevista amb EFE, Vilalta ha puntualitzat que ERC no pretén «eliminar la solidaritat» interterritorial, sinó que vol acabar amb els «greuges» cap a Catalunya que genera l’actual model de finançament.

Així ho ha plantejat després que la ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, afirmés aquesta setmana que la reforma del sistema de finançament autonòmic era una «urgència» i que podia ser un dels punts de la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez amb les forces independentistes.

Una de les condicions que planteja ERC per oferir a Sánchez el suport dels seus set diputats al Congrés és resoldre «el dèficit fiscal que pateix Catalunya», però la solució, segons Vilalta, només pot arribar a través d’una negociació a dues bandes.

«Ja sabem que hi ha coses que no funcionaran: una negociació multilateral, un cafè per a tothom, no servirà, perquè aquesta pel·lícula ja l’hem vist anteriorment i no ha servit per acabar amb aquesta situació injusta del dèficit fiscal que pateix Catalunya», ha dit.

El que reclama Esquerra és «parlar d’aquesta situació i poder solucionar-la de manera bilateral, òbviament amb els mecanismes de solidaritat que siguin necessaris», ha remarcat Vilalta, que forma part de l’equip negociador designat per ERC per a la investidura.

Segons la dirigent republicana, l’actual sistema de finançament, caducat des de fa nou anys, és «absolutament injust» i, igual com els anteriors models, no ha servit per revertir el «dèficit fiscal» de Catalunya, xifrat pel Govern en més de 20.000 milions d’euros, xifra equivalent al 8,5% del PIB català.

«El dèficit fiscal que pateix Catalunya és de tal magnitud que perjudica els serveis públics, l’Estat del benestar, perquè ens impedeix disposar d’uns recursos que generem i que després no podem destinar al que la ciutadania de Catalunya es mereix. Cal acabar amb aquest sistema que perjudica Catalunya», ha emfatitzat.

I ha insistit que aquesta reclamació no suposa acabar amb els mecanismes de compensació amb altres autonomies: «Això no significa que calgui eliminar la solidaritat. No estem dient això. El que diem és que hi ha una situació injusta, un greuge, i que cal arreglar-lo».

Català a les Corts

D’altra banda, sobre la proposta llançada per la líder de Sumar i vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, de reformar el reglament del Congrés perquè els diputats puguin expressar-se en les llengües cooficials, Vilalta ha dit que la veu amb bons ulls, però ha demanat «no marejar la perdiu» i ha rebutjat que pugui servir com a «moneda de canvi» per negociar la investidura de Sánchez.

«És una qüestió de voluntat política. Fa molts anys que això podria haver passat. No feia falta que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, expulsés els diputats catalans que parlaven en català des del faristol del Congrés», ha remarcat.

Notícies relacionades

Així mateix, ha reclamat defensar el català de manera integral i que l’Estat «deixi d’atiar la croada contra el català a l’escola»: «No valen les bones paraules en un àmbit i després continuar perseguint, sobretot a través de les instàncies judicials, el català en l’àmbit escolar», ha protestat.

«Si ara parlen de defensar el català en el marc de les Corts espanyoles, benvingut sigui. Que defensin també el català en el marc del sistema d’immersió lingüística i no encoratgin aquesta croada judicial que estem patint des de fa uns anys», ha afegit.