Des de la Moncloa

La JEC multa amb 4.700 euros Isabel Rodríguez per electoralisme durant la campanya del 28M

La JEC multa amb 4.700 euros Isabel Rodríguez per electoralisme durant la campanya del 28M

Chema Moya / EFE

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Isabel Rodríguez haurà d’assumir una multa de 4.700 euros. Així ho ha decidit la Junta Electoral Central (JEC) després de resoldre els dos expedients que tenia oberts la dirigent socialista per incomplir la neutralitat que imposa la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) en les rodes de premsa institucionals que va oferir a la Moncloa, després de dues reunions del Consell de Ministres, durant la campanya electoral de les eleccions autonòmiques i locals del 28M.

La JEC assenyala que Rodríguez va incórrer en una infracció recollida en la LOREG «per la realització de manifestacions amb contingut valoratiu i electoralista, aprofitant els mitjans públics de què disposava, en la seva condició de Ministra Portaveu del Govern». En el cas del primer expedient, pel qual ha sigut sancionada amb 2.500 euros, la dirigent socialista va ser amonestada per fer «valoracions i apreciacions crítiques amb la posició i les decisions del principal partit de l’oposició». En concret, va lamentar que el PP no hagués posat l’espatlla davant cap dels grans reptes d’aquesta legislatura.

Aquesta afirmació, com es recull en l’acord de la Junta Electoral, vulnera l’article 50.2 de la LOREG, en què s’estableix que «des de la convocatòria de les eleccions i fins a la celebració d’aquestes queda prohibit qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o als èxits obtinguts, o que utilitzi imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades en les seves pròpies campanyes per alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions».

Notícies relacionades

Una setmana després que fes aquestes declaracions i abans de conèixer la sanció de la JEC, Rodríguez va tornar a sortir en roda de premsa després de la reunió del Consell de Ministres. En aquesta ocasió, va acusar el PP de pretendre la «instrumentalització de la Justícia», ja que Alberto Núñez Feijóo havia mantingut una reunió amb fiscals, i va carregar contra les polítiques de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Una vegada més, l’àrbitre electoral va considerar que es vulnerava la LOREG. En aquest cas, la sanció ascendeix a 2.200 euros.

Més expedients

En les pròximes reunions, la JEC haurà de resoldre dos sumaris més que tenen oberts, tot i que aquests relacionats amb les eleccions generals del 23J. D’una banda, a mitjans de juliol es va decidir obrir expedient al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, per assegurar en una roda de premsa a Brussel·les que en els comicis es decidiria entre un «Govern de coalició ultradretana entre el PP i Vox, o un Govern de tall progressista entre el partit Sumar i el PSOE» i per treure pit de la seva gestió econòmica. D’altra banda, es va obrir un altre procés contra el president, Pere Aragonès, per les «connotacions electoralistes» d’un acte institucional.