Investigació

Trump, imputat pels seus intents de revertir el resultat de les eleccions del 2020

Un gran jurat acusa l’expresident dels EUA de quatre càrrecs, entre aquests, el de «conspiració per defraudar» el país

2
Es llegeix en minuts

L’expresident dels Estats Units Donald Trump (2017-2021) va ser imputat aquest dimarts de quatre càrrecs per suposadament intentar revertir el resultat de les eleccions del 2020, en les quals va perdre davant el demòcrata Joe Biden.

Segons un escrit judicial, un gran jurat de Washington el va acusar formalment de conspiració per defraudar els EUA, conspiració per obstruir un procediment oficial, obstrucció i intent d’obstruir un procediment oficial i conspiració contra drets

Trump havia afirmat prèviament que aquest dimarts seria imputat per l’assalt de milers dels seus seguidors al Capitoli del país el 6 de gener del 2021.

L’expresident dels EUA va fer l’anunci en la seva xarxa social, Truth Social, en la qual va carregar contra el fiscal especial que porta el cas, Jack Smith. «He sentit que el trastornat Jack Smith, per interferir en l’elecció presidencial del 2024, traurà una altra imputació falsa del seu president favorit, jo, a les 5.00 pm», va dir l’exmandatari.

«¿Per què no van fer això fa 2,5 anys? ¿Per què han esperat tant? Perquè volien fer-ho enmig de la meva campanya –va indicar–. ¡Mala conducta de la fiscalia».

Actualment Trump és el candidat favorit, segons els sondejos, per aconseguir la nominació republicana per a les eleccions presidencials del 2024. Una nova imputació contra ell no impediria que l’exmandatari es presentés als comicis.

Smith, designat com a fiscal especial del Departament de Justícia, és al capdavant de la investigació a Trump per la seva implicació en l’assalt al Capitoli del 2021 i els papers classificats trobats a la seva mansió de Mar-a-Lago.

Per aquesta segona causa, a Florida, Trump s’ha declarat no culpable de 37 càrrecs criminals per haver-se emportat a la seva mansió de Florida caixes plenes de documents classificats quan va deixar la Casa Blanca el gener del 2021.

Notícies relacionades

A més, l’expresident va ser imputat al març a Nova York pel presumpte pagament il·legal a l’actriu porno Stormy Daniels durant la campanya electoral del 2016 a canvi del seu silenci sobre la història que havien mantingut 10 anys abans, i té oberta una altra causa a Geòrgia sobre els seus esforços per anul·lar la victòria de Joe Biden en aquest estat del sud en les presidencials del 2020.

Trump, de 77 anys, va perdre les eleccions del 2020 davant Biden, però no va admetre el resultat de la votació, va denunciar un fals frau electoral i va pressionar funcionaris perquè revertissin el resultat.