Eleccions generals

Coalició Canària es deixa complimentar per Sánchez i Feijóo abans de decidir el seu vot en la investidura

Coalició Canària es deixa complimentar per Sánchez i Feijóo abans de decidir el seu vot en la investidura

EFE/Ramón de la Rocha

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

No només Junts té la clau d’una hipotètica investidura de Pedro Sánchez. La diputada electa de Coalició Canària, Cristina Valido, ha volgut recordar aquest dilluns que el seu vot també pot ser clau. Sobretot, després que el PSOEperdés un escó per Madrid a favor del PP arran del recompte del vot CERA. La dirigent canària ha assegurat que, arribat el moment, es podria asseure a la taula tant amb Sánchez com amb Alberto Núñez Feijóo per negociar el seu vot, tot i que ha deixat ben clar que farà valer el preu del seu escó en acords concrets per a les Canàries. No obstant, ha dit que la presència de Vox o de Sumar en un futur Executiu podria ser un obstacle.

Divendres passat, ja entrada la nit, el PSOE va perdre un diputat per Madrid que li va arrabassar el PP, cosa que va suposar un canvi en l’aritmètica parlamentària: el bloc de la dreta, en el qual s’havia englobat el PP (137), Vox(33), UPN (1) i Coalició Canària (1), suma 172 suports, i el bloc de l’esquerra, amb el PSOE (121), Sumar (31), ERC (7), EH Bildu (6), el PNB (5) i BNG (1), en té 171. Aquest esquema obliga Sánchez a aconseguir el ‘sí’ de Junts. No obstant, Valido ha obert la porta a una altra possibilitat: aconseguir que Coalició Canària el recolzi i els postconvergents s’abstinguin.

«No hi ha res prefigurat», ha afirmat en una entrevista en la cadena SER al negar que l’acord firmat amb el PP fa un mes per governar a les Canàries els condicioni en aquesta negociació: «Nosaltres hem governat a les Canàries amb el PP i hem recolzat el PSOE a Madrid. I al revés». La futura parlamentària de Coalició Canària ha insistit que si el seu vot és decisiu es podrien asseure a parlar amb Sánchez i amb Feijóo, tot i que sempre sota la premissa que «seria una relació bilateral amb les Canàries a sobre de la taula». En aquest sentit, ha recalcat que s’haurien de tractar en aquestes converses els «problemes» de l’arxipèlag, les lleis que no es compleixen, els drets recollits en l’Estatut que no es compleixen.

Els socis de coalició

Notícies relacionades

Valido, que ha reconegut que ja s’han produït contactes puntuals tant amb els conservadors com amb els populars, ha posat sobre la taula un altre problema: «No arribarem a cap acord de legislatura ni recolzarem governs que estiguin participats per l’extrema dreta o l’extrema esquerra». D’aquesta manera, ha semblat descartar el vot favorable del seu partit a un Executiu en el qual estigui el PSOE i Sumar, la formació liderada per Yolanda Díaz. No obstant, segons després ha assegurat que podrien plantejar-se «un acord puntual d’investidura» tancat de manera bilateral amb el candidat.

Tot i així, la dirigent canària ha admès que estan molt més allunyats del partit de Santiago Abascal que del de Díaz. «Crec que no és el mateix, però crec que determinades posicions radicals dels extrems no són bones en cap cas. Amb la ultradreta mantenim una distància molt més gran. No hem votat mai res amb Vox i en el cas de Sumar sí hem votat algunes coses. No estaríem a la mateixa distància de l’un que de l’altre», ha conclòs.