La disjuntiva del Rei: nomenar Feijóo o Sánchez candidat a la investidura
5
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Felip VItornarà a tenir d’aquí unes setmanes un protagonisme que només es produeix després d’unes eleccions generals. Després de la constitució de les Corts el pròxim 17 d’agost, el Rei es reunirà amb els representants dels grups parlamentaris i proposarà un candidat a la Presidència del Govern. Però no està clar qui serà. Alberto Núñez Feijóo diu que vol intentar-ho, malgrat que la seva investidura no té possibilitats. Pedro Sánchez, mentrestant, espera. Aquí les diferents hipòtesis sobre el que pot acabar passant.  

El PP diu que no declinarà. 

Cuca Gamarra, secretària general del PP, va assegurar aquest dimecres que Feijóo té previst anar a un debat d’investidura si així li ho proposa el rei Felip VI, tot i que no tingui assegurat guanyar la votació al Congrés.

La mateixa nit electoral, malgrat quedar-se amb una victòria insuficient per arribar a la Moncloa, Feijóo va començar a reivindicar el seu dret a formar Govern per encapçalar la llista més votada. Així ho va repetir també dilluns davant la junta directiva nacional del seu partit. Les opcions del dirigent gallec són dues: aconseguir l’abstenció o el suport del PSOE, una cosa que els socialistes descarten per complet, o formar una aliança amb Vox, el PNB, Unió del Poble Navarrès i Coalició Canària. Aquesta segona possibilitat també ha acabat en via morta després que el PNB anunciés dilluns que no vol asseure’s a negociar absolutament res.

Encara és aviat per a la pantalla que avançava aquest dimecres Gamarra: que el Rei assenyali Feijóo. De fet, hi ha alguns ‘fontaners’ del PP que creuen que el dirigent conservador acabarà explicant davant els espanyols que ho ha intentat per totes les vies, però que no té opcions i no s’exposarà a una derrota assegurada a l’hemicicle. 

També és aviat per al suggeriment de Gamarra perquè el Congrés ni tan sols està constituït, una cosa que passarà el 17 d’agost, i després, ja amb els grups parlamentaris cnformats, el cap de l’Estat es reunirà amb els líders polítics. A la Constitució no posa que el Monarca hagi de designar candidat a la investidura al dirigent de la llista més votada de manera automàtica. «El Rei, prèvia consulta amb els representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària, i a través del President del Congrés, proposarà un candidat a la Presidència del Govern», assenyala l’article 99. 

L’antecedent de Rajoy

Mariano Rajoy va viure el 2016 una situació amb algunes similituds amb el panorama que té per davant Feijóo. Rajoy va guanyar les eleccions del 20 de desembre de 2015, però amb una majoria insuficient, com ara el líder del PP. El llavors president del Govern va proposar una gran aliança amb Ciutadans i el PSOE que Sánchez va rebutjar.

Felip VI va fer una primera ronda de consultes amb els grups parlamentaris a mitjans de gener. El divendres 22, va proposar a Rajoy anar a la investidura, però aquest va declinar. «Li he agraït el gest, la deferència que ha tingut amb la meva persona, però li he dit que en aquest moment no estic en condicions de presentar-me a la investidura perquè no només no tinc encara una majoria de vots a favor sinó que tinc una majoria absoluta acreditada de vots en contra: 180 diputats com a mínim», va explicar el llavors cap de l’Eecutiu en funcions en una roda de premsa a la Moncloa. Davant les preguntes dels periodistes, va apuntar: «No té sentit que vagi allà [a un debat d’investidura] als únics efectes que comenci a córrer el termini de dos mesos que estableix la Constitució».

El Rei va portar a terme una nova ronda dies després i Rajoy va tornar a dir que no tenia «majoria per intentar la formació d’un Govern». El Rei li va encarregar llavors a Sánchez ser candidat a la investidura. El dirigent socialista va dir al cap de l’Estat en aquesta segona ronda que ell volia intentar-ho. No va aconseguir el seu objectiu de ser investit, però, com marca la Constitució, es va posar en marxa el rellotge per convocar altres eleccions generals. Es van celebrar el mes de juny.

El PSOE espera el seu torn.

En el PSOE creuen que una cosa similar pot acabar passant aquesta vegada. Els socialistes dubten que Feijóo acabi sotmetent-se a un debat d’investidura abocat al fracàs. Segons el seu parer, els moviments del candidat del PP només pretenen tapar el resultat electoral, molt per sota de les expectatives dels conservadors, i aparcar el debat sobre el lideratge del partit, que ja comença a posar-se en qüestió. A la Moncloa, en aquest sentit, posen en qüestió que Feijóo consolidi el seu lloc després de no haver aconseguit arribar a la Presidència del Govern.  

En qualsevol cas, Sánchez, que per ser reelegit necessita el suport de Sumar, ERC, el PNB i Bildu, així com una abstenció de Junts per Catalunya que es presenta molt més complicada, vol esperar. La iniciativa correspon ara al dirigent gallec com a candidat més votat. Només després, ja entrat l’agost, coincidint amb la constitució de les Corts, començaran les negociacions seriosament dels socialistes amb tots aquests grups. Fins ara, només hi ha hagut contactes informals.

Notícies relacionades

El líder socialista tampoc es reunirà aquesta vegada amb Felip VI al palau de Marivent, a Palma de Mallorca, com fan tots els estius els presidents del Govern, que després protagonitzen una compareixença. A la Moncloa assenyalen que la decisió, motivada pel fet que el Govern està en funcions, es va prendre després de parlar amb la Casa del Rei. Al seu lloc, sí que hi haurà un despatx ordinari entre el cap de l’Executiu i el de l’Estat al palau de la Zarzuela, a Madrid. 

Els socialistes eviten especular sobre què passaria si Sánchez ja té lligats els suports però Feijóo demana al Rei intentar-ho en primer lloc i aquest l’hi concedeix. Hi podria haver un xoc de legitimitats: l’aspirant més votat però sense cap possibilitat de ser elegit, davant qui concita més suports al Congrés i té la investidura assegurada. La portaveu del Govern,Isabel Rodríguez, no va voler contestar dimarts a una pregunta en aquest sentit. «Màxima confiança» en el Rei, es va limitar a dir.