Els populars

Feijóo s’estavella contra les seves expectatives i aconsegueix una victòria insuficient

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va guanyar les eleccions d’aquest diumenge, però amb un resultat insuficient per convertir-se de manera automàtica en el pròxim president del Govern. Els populars han saltat de 89 a 136 diputats, una xifra que, sumada als escons aconseguits per Vox (33), no arriben als 176 parlamentaris que marca la majoria absoluta. Feijóo, com ja havia anunciat a la campanya en més d’una ocasió, creu que, al ser el candidat més votat (gairebé 300.000 paperetes més), té el dret d’intentar formar Govern i demanarà el PSOE i la resta de partits que s’abstinguin en la seva investidura. Pedro Sánchez ja ha dit aquestes setmanes enrere que no ho farà, perquè l’espanyol és un sistema parlamentari i no presidencialista: les majories es conformen al Congrés.

«Li demano doncs al PSOE expressament i a la resta de forces polítiques que no bloquegin el Govern d’Espanya una vegada més», va dir el polític gallec al balcó de Génova passada la mitjanit. «Em correspon intentar-ho, som l’opció alternativa i això és el que faré», va declarar. El discurs, de tot just deu minuts, va ser interromput al principi per crits d’«Ayuso, Ayuso». La presidenta de la Comunitat de Madrid va aparèixer junt amb la resta de dirigents del PP amb una cara molt seriosa.

El mateix Feijóo s’havia posat els 150 escons com a frontera entre el bo i el mal resultat. De fet, va arribar a dir dissabte, 15, als periodistes que creia que podien arribar fins als 168 diputats. Aquesta eufòria la va anar rebaixant els últims dies de campanya. Els dubtes i els nervis van començar aquest diumenge al matí i ja a la tarda diversos dirigents consultats per aquest diari van culpar del resultat les «felices expectatives» i la «pluja de sondejos a favor». «Vox no ha aguantat, [Pedro] Sánchez ha aconseguit vendre el seu victimisme....», apuntava un president autonòmic del PP. En privat, els alts càrrecs creuen que hi haurà repetició electoral abans de Nadal perquè l’actual president del Govern no aconseguirà conformar una aliança amb la resta de l’arc parlamentari.

En el PP cap dels dirigents consultats creia que Feijóo tingui al cap explorar un possible Govern amb els suports del PNB (5), Coalició Canària (1) i Unió del Poble Navarrès (1); això implicaria convèncer Vox (33) que no demanés entrar en el Govern. «És impossible, els bascos no voldran estar traient lleis amb la ultradreta. Anem al bloqueig», va apuntar un senador.

Dorado i les pensions

Notícies relacionades

La campanya de Feijóo va anar de més a menys. «Ha tingut 18 dies dolents i dues hores bones», afirmava aquest diumenge al matí un alt càrrec del PP d’Aragó. Amb les dues hores es referia a la bona actuació del polític gallec en el cara a cara contra Sánchez el dilluns 10, tot just començar la carrera oficial. Feijóo es va enredar en els seus aclariments sobre la seva amistat i viatges amb Marcial Dorado: va arribar a dir que en els anys que van compartir vacances (el 1995 i el 1996 almenys) sabia que havia sigut «contrabandista», però encara no havia sigut acusat de «narcotraficant» (una cosa a què va ser condemnat set anys després). Alguns dirigents van començar a comentar dijous passat que no entenien la reacció de Feijóo davant les preguntes sobre Dorado, un assumpte que Yolanda Díaz (Sumar) ha ressuscitat durant la campanya.

Aquest tema junt amb les seves mentides sobre les pensions (va dir diverses vegades que el PP les havia apujat «conforme a l’IPC») i la seva absència en el debat de RTVE al qual no va voler anar s’assenyalen com els principals errors del candidat conservador, a més de les esmentades «felices expectatives».