Díscols d’ERC reclamen un congrés i nous lideratges després del declivi electoral

ÁNGEL GARCÍA MARTOS

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Cap partit independentista ha sortit indemne de les eleccions del 23J. Especialment ERC, que ha encaixat dos durs correctius electorals consecutius que es tradueixen en 400.000 votants menys en les generals i en un marejol intern que emergeix amb comptagotes. Els díscols agrupats sota el paraigua Col·lectiu Primer d’Octubre han fet públic aquest dimecres un comunicat en el qual reclamen un congrés extraordinari per «redreçar» l’estratègia del partit i deixar en mans de la militància la renovació dels lideratges de la formació republicana tant al carrer de Calàbria com al Congrés dels Diputats. Una manera d’apuntar, sense esmentar-los, a Oriol Junqueras, Marta Rovira i Gabriel Rufián.

En la seva anàlisi sobre els resultats assenyalen la significativa pèrdua de votants tant en les municipals com en les generals que han patit els republicans. «L’estratègia seguida per l’actual direcció d’ERC no ha sigut avalada pels votants», assenyalen, motiu pel qual emplacen la cúpula a obrir una «profunda reflexió» per evitar en un futur el que defineixen com un «escenari catastròfic» si la pèrdua de musculatura continua sense fre.

La part positiva, assenyalen, és que malgrat els mals resultats ERC continua sent el «partit de referència» de l’independentisme, ja que en les generals Junts no el va superar en votants malgrat aconseguir també set diputats. «Som els més castigats per aquest electorat perquè ens hem allunyat, en el nostre discurs i en la nostra acció, de l’objectiu principal: assolir la independència», diagnostiquen.

I és a partir d’aquesta interpretació de la situació que els díscols fan l’enèsima crida a refer la «unitat» de l’independentisme i a teixir un mínim comú denominador. El punt de partida el situen en la negociació de la investidura de Pedro Sánchez, en la qual consideren que ERC i Junts haurien de pactar de forma conjunta unes «línies vermelles», que es basin a incloure «sense rebaixes» la reclamació del dret a l’autodeterminació.

Una petició davant la qual consideren que s’hauria d’intentar assegurar-se la «complicitat» de l’independentisme basc i català. «En cas de no ser acceptat per la part espanyola, la responsabilitat de repetir eleccions serà exclusivament fruit de la seva falta de respecte a Catalunya», conclouen. Més enllà de l’autodeterminació també emplacen a aprofitar situacions com el mal funcionament de Rodalies, la gestió de l’aeroport, el qüestionament del català a l’escola o la falta de recursos en la sanitat per fer «pedagogia» per la independència.

La cúpula minimitza la crítica

Notícies relacionades

El comunicat del col·lectiu de díscols s’afegeix al d’algunes veus de l’àmbit municipal que en les últimes hores han criticat l’acord que ha assolit ERC per incorporar-se al govern de la Diputació de Barcelona, presidit pel PSC. Per ara, la direcció republicana es limita a assegurar que «canalitzen» les crítiques i que les comprenen per la falta de temps per explicar les últimes decisions preses o per reflexionar sobre els resultats obtinguts, tot i que consideren que per ara són minoritàries i recorden que els pactes supramunicipals mai se sotmeten a votació de la militància.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, que també és coordinador nacional d’ERC, ha reconegut sense pal·liatius els «mals» resultats d’ERC aquest dimecres en el ple del Parlament i ha emplaçat Junts a treballar conjuntament per negociar la investidura de Sánchez.