Cites amb les urnes

¿Quan són les eleccions generals a Espanya? Dates de totes les convocatòries

Últimes notícies de les eleccions municipals i autonòmiques del 28M | DIRECTE

¿Qui guanyarà les eleccions a les principals ciutats?

L’any 2023 tindrà almenys tres cites amb les urnes a la majoria de comunitats autònomes

elecciones-cuando-son

elecciones-cuando-son

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquestes són les dates previstes per a les pròximes eleccions que s’han de celebrar a Espanya.

¿Quan són les eleccions generals a Espanya?

Les pròximes eleccions generals a Espanya ja tenen data data. S’havien de celebrar com a molt tard el 10 de desembre del 2023, però el president del Govern, Pedro Sánchez, ha decidit avançar-les i fixar-ne la data el diumenge 23 de juliol, després de la debacle electoral, just després dels 54 dies que fixa la llei que han de transcórrer entre el decret de convocatòria i la cita amb les urnes. Així estan les enquestes de les eleccions autonòmiques 2023 a Espanya.

¿Quan s’han celebrat les eleccions municipals?

Les eleccions municipals a Espanya es van celebrar aquest diumenge, 28 de maig del 2023, quatre anys després de les anteriors (que van ser el 26 de maig del 2019). Les eleccions municipals van coincidir amb les autonòmiques de les comunitats no històriques, com és habitual, però no amb les europees, que seran el 2024. Aquest és el mapa amb els resultats de les eleccions municipals a Barcelona districte per districte. Pots consultar també el de la resta de municipals.

¿Quan han sigut les eleccions autonòmiques?

Les 13 comunitats espanyoles no històriques (totes excepte Andalusia, Catalunya, Galícia i el País Basc) també van celebrar eleccions autonòmiques el 28 de maig del 2023, coincidint amb els comicis municipals. Van elegir els seus parlaments autònoms Aragó, Astúries, les Balears, les Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, Madrid, Múrcia, Navarra i La Rioja. Consulta aquí com han quedat els diferents partits.

¿Quan són les eleccions europees?

Les eleccions europees tindran lloc a Espanya el maig del 2024, cinc anys després de les anteriors. Cada país de la Unió Europea decideix la data exacta dels comicis dins d’una franja de quatre dies, des del dijous (quan solen votar al Regne Unit i Holanda) fins al diumenge (dia habitual de la majoria dels països).

¿Quan són les eleccions catalanes?

Catalunya va celebrar eleccions autonòmiques el 14 de febrer del 2021, de manera que les pròximes tocarien el febrer del 2025. No obstant, la ruptura del Govern de coalició entre ERC i Junts ha deixat el president Pere Aragonès en una precària minoria parlamentària que pot precipitar la convocatòria de nous comicis si no aconsegueix tirar endavant la governabilitat.

¿Quan són les eleccions basques?

Les pròximes eleccions autonòmiques al País Basc s’haurien de celebrar el juliol del 2024. Les últimes van coincidir amb les gallegues el 12 de juliol del 2020, en què el PNB va repetir victòria amb 31 diputats. Aquest resultat electoral va permetre a Iñigo Urkullu revalidar el càrrec de ‘lehendakari’ amb el suport del PSE.

¿Quan són les eleccions gallegues?

Les eleccions autonòmiques a Galícia també tocarien el juliol del 2024 (les últimes van coincidir amb les basques el 12 de juliol del 2020). El PP gaudeix d’una estable majoria absoluta, però els pròxims comicis seran els primers des del 2009 en què no es presenti Alberto Núñez Feijóo, després de fer el salt a la política nacional per liderar el partit. El seu successor al capdavant de la Xunta és Alfonso Rueda.

¿Quan són les eleccions andaluses?

Notícies relacionades

Les últimes eleccions autonòmiques d’Andalusia es van celebrar el 19 de juny del 2022, i en el president de la Junta, Juanma Moreno (PP), va obtenir una àmplia majoria absoluta que li permet governar amb tota comoditat fins al juny del 2026, data límit per als pròxims comicis. Moreno i el gallec Rueda són els únics presidents autonòmics que disposen de majoria absoluta en les seves comunitats.

¿Quan són les eleccions valencianes?

Després de la victòria del PSPV-PSOE en les autonòmiques de l’abril del 2019, les pròximes eleccions valencianes tocarien l’abril del 2023, tret que el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, decidís avançar de nou els comicis o, per contra, fer-los coincidir amb les autonòmiques a la resta de comunitats no històriques, com era tradició. Si opta per això últim, les eleccions se celebrarien el 28 de maig del 2023.