Cita a RTVE

Sánchez tractarà Abascal com un «representant» de Feijóo davant l’absència del líder del PP en el debat

Sánchez tractarà Abascal com un «representant» de Feijóo davant l’absència del líder del PP en el debat

Zowy Voeten

5
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Ana Cabanillas
Paloma Esteban

El debat important, el potencialment capaç de donar un tomb al tauler de les eleccions generals, va ser el de dilluns de la setmana passada. Pedro Sánchez tenia grans expectatives dipositades en el seu cara a cara amb Alberto Núñez Feijóo, però va acabar desaprofitant l’oportunitat. Els socialistes van reconèixer després que el president del Govern no havia portat la iniciativa davant el seu principal rival. Sánchez, van dir, va tenir un mal dia i hi va haver també fallades en la preparació de la cita, al no anticipar l’actitud de Feijóo, basada en una «muntanya de mentides» que va curtcircuitar qualsevol proposta. El PSOE va caure llavors en un profund desànim del qual només s’ha reposat en els últims dies, durant un tram final de campanya que coincideix amb un nou debat, aquest dimecres a les deu de la nit a RTVE. Només que el líder del PP no hi participarà. 

Escudant-se en el fet que el plató no comptarà amb la presència d’ERC, Bildu i el PNB, Feijóo, que vol evitar tant sí com no que la seva previsiblement necessària aliança amb la ultradreta quedi plasmada, ha preferit deixar la seva cadira buida. Allà hi haurà Sánchez, Yolanda Díaz (Sumar) i Santiago Abascal (Vox), però no el favorit per convertir-se en el pròxim president del Govern. Tot i així, els socialistes, que continuen assegurant davant gairebé totes les enquestes que diumenge hi haurà una majoria progressista, creuen saber com aprofitar aquesta absència. En un moment en què insisteix que Feijóo i Abascal són en el fons el mateix, el líder del PSOE tractarà el segon com si fos un simple apoderat del primer.

«Una vegada vist que la mentida és el model del candidat Feijóo, està clar que no suporta dos debats. Per això no apareixerà per TVE. Li deixarà la representació al seu vicepresident ‘de facto’, Abascal, i serà ell el que parli pels dos», expliquen fonts de la direcció socialista. Sánchez, continuen, tot just distingirà entre l’aspirant del PP i el de Vox. Les seves crítiques a Abascal també aniran dirigides a Feijóo. De fet, dins d’aquest esforç d’unificar els dos candidats, el PSOE va estrenar aquest dimarts, només un dia abans del debat, una nova web. Anomenada La España del PP i Vox, pretén denunciar els «retrocessos en drets i llibertats» aprovats pels dos partits en aquelles comunitats i municipis on han pactat. 

Missatge davant el desànim

Sánchez va enviar aquest dilluns un missatge als militants socialistes centrat a combatre el desànim davant les males perspectives. «Esteu defensant els èxits a què hem arribat en aquests anys davant totes les adversitats. Davant una dreta econòmica, política i mediàtica que no ha deixat un sol dia d’intentar el bloqueig a cada avenç, sense cap tipus d’escrúpol. [...] El 23 de juliol guanyarem», va assenyalar en el vídeo el president del Govern, que en els últims dies ha canviat un guió de campanya molt centrat en les seves obligacions internacionals i les seves aparicions en mitjans per incloure nous mítings en aquells llocs on els socialistes han detectat que hi ha escons ballant: Osca dilluns, Sant Sebastià dimarts i Lugo dijous. 

El candidat socialista va evitar nomenar Díaz, a diferència del que fa en mítings i entrevistes, on reafirma la seva voluntat de reeditar una coalició com l’actual. Serà una idea en què insistirà en el debat, que el PSOE veu com una oportunitat per «contrastar» models amb la dreta. En principi, farà servir un guant de seda amb l’aspirant de Sumar. «Ens uneixen moltes coses, a més de la gestió d’un Govern que ha posat el país a créixer i generar ocupació després de dues crisis mundials», expliquen els col·laboradors del president del Govern.

L’estratègia de Díaz

Entre el PSOE i Sumar no hi ha hagut contactes previs per dissenyar de la mà el debat, coincideixen les dues parts, però el plantejament de Díaz serà similar al de Sánchez. La vicepresidenta segona també vol entrar al cos a cos amb Feijóo a través d’Abascal, dirigint els seus atacs indistintament al candidat del PP i al de Vox. Díaz, expliquen fonts de Sumar, posarà a sobre de la taula algunes de les propostes presentades en campanya, però es reserva la carta de llançar noves mesures a dos dies del tancament de campanya, mirant d’emergir com «l’única candidata que té un projecte».

I després hi ha Abascal, que acudeix a la cita amb la sensació de tenir «una oportunitat» fins ara inexistent. Enmig de l’estratègia del PP per atrapar el vot útil, el candidat d’extrema dreta intentarà «omplir tot el buit» davant Sánchez i presentar-se com la «veritable oposició». 

Notícies relacionades

La direcció de Vox insisteix que els mitjans de comunicació sotmeten el seu partit a «una constant demonització», cosa que «impossibilita» que els ciutadans «coneguin» realment els seus punts de vista. En realitat, és públic el programa electoral de la formació, que posa en qüestió les competències autonòmiques previstes a la Constitució i aposta per derogar la major part de les lleis de la legislatura: des de la ‘llei LGTBI’ a la ‘llei trans’ la de l’eutanàsia o la de l’avortament, a més d’endurir la política migratòria i recuperar Gibraltar, entre moltes altres propostes. 

Tranquil·litat en els populars

En el PP, mentrestant, es mostren segurs que la seva decisió de plantar RTVE i als altres tres candidats a la Moncloa és la correcta, informa Pilar Santos. Els conservadors consideren que es tracta d’un «debat de perdedors» que només servirà perquè Sánchez, Díaz i Abascal «es reparteixin qui queda en segona, tercera i quarta posició». Feijóo va anunciar fa setmanes que no aniria a aquesta convocatòria i va veure confirmada la seva decisió després d’imposar-se al candidat socialista en el cara a cara organitzat per Atresmedia. «Li va fer més mal a Sánchez en aquells 100 minuts que Abascal en cinc anys –argumenten en l’entorn del líder del PP–. Si ell vol desestabilitzar el president del Govern, n’hi haurà prou que li ensenyi una foto del debat de la setmana passada».