Sánchez garanteix que mantindrà els ponts amb ERC i Bildu si guanya el 23J: «Per descomptat»
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Totes les equacions destinades a reeditar el Govern progressista passen per ERC i Bildu. L’aliança parlamentària durant aquesta legislatura amb els independentistes bascos i catalans llasta les opcions del PSOE en les eleccions generals de diumenge vinent, però Pedro Sánchez ha deixat clar aquest dilluns que si finalment el PP i Vox no sumen majoria absoluta i ell continua a la Moncloa mantindrà els ponts amb els dos partits. No hi ha cap altra opció.

«Per descomptat», ha contestat aquest dilluns a RNE el candidat socialista quan li han preguntat per aquesta hipòtesi. «Per tirar endavant una reforma laboral busco vots fins i tot sota les pedres. El que mai faré és el que han fet el PP i Vox, que és retallar drets i llibertats, i negar la violència masclista. Per avançar, jo pacto amb qui faci falta», ha assenyalat Sánchez. 

Els acords amb ERC i Bildu han permès en aquests últims tres anys i mig aprovar mesures com els Pressupostos Generals de l’Estat, la revalorització de les pensions i les pujades successives del salari mínim. Però, també, iniciatives molt més polèmiques. Fonamentalment, les que tenen a veure amb la crisi territorial a Catalunya, com els indults als dirigents que van organitzar el referèndum independentista de l’1-O, la derogació de la sedició i la rebaixa de la malversació.

«Hem hagut de prendre decisions arriscades, que no han agradat a una part dels votants del PSOE. En soc conscient», ha reconegut Sánchez des de Brussel·les, on participa entre avui i demà, amb un parèntesi aquesta tarda per protagonitzar un míting a Osca, en la cimera entre la UE i la CELAC (Comunitat d’Estats Llatinoamericans i Caribenys). 

«Moltes vegades les coses s’expliquen amb fets. Fixi’s en la situació d’avui a Catalunya», ha continuat el president del Govern, que ha recordat el referèndum i la declaració unilateral d’independència el 2017, amb Mariano Rajoy a la Moncloa. «Avui a Catalunya es compleix la Constitució i la llei. La situació avui no té res a veure amb la del 2017. En algunes situacions els governants no hem de pensar en les eleccions, sinó en les futures generacions», ha argumentat l’aspirant socialista. 

Les dues úniques alternatives

Amb les enquestes clarament en contra, el PSOE fia el desenllaç del 23J al fet que el PP i Vox no sumin majoria absoluta, de manera que sigui inviable l’opció d’Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal, i sigui possible així la formació d’una alternativa liderada per Sánchez i Yolanda Díaz i recolzada al Congrés per gairebé tots els partits tret de la dreta i l’extrema dreta. En aquest context, el cap de l’Executiu ha redoblat el seu tiquet amb la vicepresidenta segona i ministra de Treball, que encapçala la candidatura de Sumar, el projecte que inclou Podem, Més País, IU i Compromís, entre d’altres. Sánchez ha repetit en tres ocasions que vol reeditar l’actual coalició, que aquest cop considera que serà ara «més fàcil» que en aquesta legislatura, a causa de la sortida de Pablo Iglesias. 

«Som davant de dues opcions de govern: un del PSOE amb el partit de Yolanda Díaz o un altre de Feijóo amb Abascal. Si puc, governaré amb el partit de Yolanda Díaz», ha remarcat el candidat del PSOE, que en aquest tram final de la campanya, i després de l’ensopegada del cara a cara que va mantenir fa una setmana amb Feijóo, es bolca a reactivar els votants progressistes, menys mobilitzats que els de la dreta, alertant del «túnel tenebrós» al qual el PP i Vox conduiran Espanya si guanyen diumenge vinent. 

Notícies relacionades

«Hi ha molta gent que votaria el PSOE, però no sap si val la pena. Precisament per algunes enquestes, que pretenen la desmobilització del votant socialista. Existeix aquesta intenció per part de mitjans de comunicació conservadors», ha acusat Sánchez. Però aquesta no seria la primera vegada que el cap de l’Executiu aconsegueix una victòria contra pronòstic, ha recordat ell mateix, així que considera que el 23J «el PSOE guanyarà les eleccions». 

I, si no ho fa, el president del Govern ha esquivat l’etapa següent, una sobre la qual ja s’especula dins del PSOE: el seu propi futur com a líder del partit. «Jugarem el partit, el guanyarem –ha assegurat. Aquestes eleccions no van de mi. Van dels ciutadans».