El PSC reivindica el «dret a la convivència» davant els que volen tornar a la «confrontació»

ACN

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Censura de revistes en català, antiavortistes, negacionistes de la violència masclista i del canvi climàtic en les institucions, «banalització» de les víctimes d’ETA. El PSC busca animar el vot als socialistes desemmascarant l’elenc de dirigents impulsats després de les municipals que estan arribant al poder de la mà dels pactes del PP i Vox. Però també assenyalant que hi ha una part de l’independentisme que aspira que, amb un govern de dretes, torni un caldo de cultiu «d’embolic i confrontació» perquè Catalunya «torni a cremar». És l’hora, ha pregonat Salvador Illa referint-se a uns i altres, de reivindicar «el dret a la convivència».

No és casual que aquest hagi sigut el ‘leitmotiv’ del discurs de campanya dels socialistes en el seu acte principal a Girona, el feu de Carles Puigdemont, un dels grans vivers del vot independentista i l’única capital catalana on hi ha hagut unitat entre ERC,Juntsi la CUP per governar i prendre-li l’alcaldia a la socialista Sílvia Paneque, que va ser la mes votada. Com tampoc és fútil que, aquest cop, la versió remasteritzada de ‘Mi querida España’, de Cecilia, que anuncia l’inici de cada míting en aquesta campanya del PSC, s’hagi descartat.

El PSC se sent ara musculat allà on la polarització els va fer flaquejar i perdre pistonada durant els moments de plena ebullició del procés. «¡Per anar a bloquejar, quedi’s a casa! ¿Hi pot haver un plantejament més curt de mires que el d’anar a bloquejar?», ha llançat el líder dels socialistes catalans en una clara referència a Junts. Aquestes eleccions, ha advertit, van de «frenar l’embolic» que suposa el duo PP-Vox.

Ser moderat no és parlar baixet

Salvador Illa

Líder del PSC

«El problema no és només Vox, és un PP insuportable que l’únic que proposa per a Catalunya és confrontació», ha lamentat la candidata del PSC, Meritxell Batet. I Illa ha rematat advertint que ningú es deixi entabanar per la moderació envoltant amb què pretén projectar-se el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, mentre segella aliances amb l’extrema dreta.

Notícies relacionades

«Ser moderat no és parlar baixet o fer ganyotes. Ser moderat és a dir ‘no’ a la censura del català o no pactar amb negacionistes», ha afirmat, a banda de glossar capítols del líder del PP, des del seu silenci públic quan en plena pandèmia demanava en privat l’estat d’alarma fins a la seva oposició a la reforma laboral, l’increment de les pensions i el salari mínim. «Es disfressen de moderats i són radicals que es treuen la careta quan arriben al poder», ha afegit el candidat per Girona, Marc Lamuà, a més d’afegir que no és l’hora de tornar «ni a 1939» ni tampoc «al 2017», com considera que vol una part de l’independentisme, que «aspira» que governi la dreta.

Missatge a Puigdemont

Contundent i sense contemplacions ha sigut també el discurs contra els populars que ha entonat Paneque, que els ha retret que hagin convertit l’assassí d’ETA Txapote «en un anunci publicitari» i que representin la «tornada de la repressió» contra els ciutadans. Ella ha sigut l’única que ha fet referència directa a Puigdemont, tot i que sense pronunciar el seu nom, quan ha recordat la sentència del TGUE que ha deixat sense immunitat l’expresident. «No és veritat que la justícia europea ens esmeni o que visquem en una dictadura oculta mentre hi havia qui deia, els dies previs, que cauria la careta de l’Estat espanyol. Tot ha sigut estèril i només ha causat dolor. Els discursos que no es compleixen s’han d’abandonar», ha assenyalat.