Eleccions del 23J

Mentides i mitges veritats del debat cara a cara entre Sánchez i Feijóo

¿Qui ha guanyat el debat entre Sánchez i Feijóo?

Els 10 moments clau del cara a cara entre Sánchez i Feijóo

Feijóo acusa Sánchez de «governar» amb el «braç polític» d’ETA

Mentides i mitges veritats del debat cara a cara entre Sánchez i Feijóo

JOSÉ LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo va ser aspre, amb interrupcions constants que, en alguns moments, gairebé no deixaven entendre el que deien l’un i l’altre. En un llançament indiscriminat de dades i crítiques creuades, també van volar les acusacions de mentir. ¿Què hi ha de cert en les afirmacions del president del Govern i del líder del PP? A continuació, repassem una desena de dades que els dos contrincants es van llançar a la cara.

El deute públic d’Espanya i Galícia

  • Sánchez: «Vostè és un expert en deute. Vostè ha triplicat el deute públic a Galícia».

VERITAT. Segons les dades del Banc d’Espanya, el deute de Galícia en el primer trimestre del 2009, quan Feijóo va arribar a la presidència de la Xunta, era de 3.923 milions d’euros. En el segon semestre del 2022, quan va deixar el càrrec, havia ascendit fins als 11.824 milions.

  • Feijóo: «La UE ha incrementat el seu deute un 8% sobre el PIB i vostè el 16%».

IMPRECÍS: L’afirmació del líder del PP és enganyosa, ja que confon termes. Espanya no ha incrementat el seu deute en un 16%, sinó que l’ha incrementat en 15 punts percentuals. Segons les dades d’Eurostat, entre el 2019 i el 2022 ha passat del 98,2% al 113,2%, mentre que el de la Unió Europea ho ha fet en sis punts.

L’ocupació

  • Sánchez: «Tenim 2 milions més de persones ocupades des que soc president del Govern».

FALS: Segons les dades del Ministeri de Seguretat Social, el juny del 2018 hi havia 18.967.952 persones afiliades a la seguretat social i el juny d’aquest any s’ha tancat amb 20.688.959. Si bé s’ha incrementat en 1.721.007 persones i, així, s’ha arribat a una xifra mai abans vista a Espanya, no arriba als dos milions que ha afirmat el president.

  • Feijóo: «Tenim menys autònoms que l’any 2019, d’acord amb l’EPA. 43.000 menys»

FALS: D’acord amb l’última enquesta de població activa (EPA), corresponent al primer trimestre de l’any, el nombre d’autònoms és de 3.099.000 persones, mentre que el 2019 n’hi havia 3.106.000. Això suposa 7.000 autònoms menys, una xifra molt allunyada dels 43.000 que denunciava Feijóo.

Les pensions

  • Sánchez: «No és cert, [José Luis Rodríguez] Zapatero no va congelar les pensions»

FALS: El reial decret llei del 20 de maig de mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic que va aprovar el Govern de Zapatero recollia la suspensió de «la revalorització de les pensions de la Seguretat Social en la seva modalitat contributiva». No ho feia de les mínimes, les d’assegurança obligatòria de vellesa i invalidesa i les no contributives.

  • Feijóo: «El PP ha votat a favor de l’increment de les pensions per l’Índex de Preus de Consum (IPC)».

FALS:  el desembre del 2021 al Congrés, el PP va rebutjar la llei de garantia del poder adquisitiu de les pensions que, entre altres coses, estableix que l’1 de gener de cada any s’incrementaran les pensions d’acord amb la inflació mitjana anual registrada en l’exercici anterior.

El PIB

  • Sánchez: «Aquest any hem multiplicat per quatre el producte interior brut».

FALS: Segons les dades d’Eurostat, l’economia espanyola ha crescut respecte a l’any anterior un 3,8%, davant l’1% que avança la Unió Europea. No obstant, això no significa que s’hagi multiplicat el PIB per quatre.

  • Feijóo: «Espanya és l’últim país a recuperar el PIB prepandèmia amb la República Txeca».

FALS: El maig del 2023, l’organització de països desenvolupats OCDE va assenyalar que Espanya encara no ha recuperat el nivell de PIB previ a la pandèmia, però no és l’únic al costat de Txèquia. Tampoc ho ha fet Alemanya ni el Regne Unit.

L’energia i Pegasus

  • Feijóo: «L’excepció ibèrica la derogarà la Unió Europea».

Notícies relacionades

FALS: Aquesta mesura, acordada per Espanya i Portugal amb la Unió Europea, s’ha prorrogat fins a finals d’aquest any. Tanmateix, la reducció dels preus de l’energia fa que sigui innecessari, així que probablement decaigui, cosa que no vol dir en cap cas que sigui derogada. A més, Feijóo va dir que els preus de l’energia quadrupliquen els de la Unió Europea, cosa que també és falsa. Avui, a Espanya, el megawatt hora està a 128 euros, mentre que a Alemanya està a 411€; a Àustria a 430€; a França a 310€ i a Itàlia a 318€.

  • Feijóo: «Avui el jutge ha arxivat el cas [Pegasus] per falta de col·laboració de vostè».

FALS: El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va emetre un comunicat aquest dilluns en què explicava que el jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama «ha acordat sobreseïment provisional» del cas Pegasus «davant l’‘absoluta’ falta de cooperació jurídica d’Israel». En cap cas feia menció a Pedro Sánchez.