Nou govern

Prohens suprimeix la Política Lingüística i elimina les referències a la normalització del català a les Balears

Aquestes mesures estarien relacionades amb la creació d’una Oficina de Garantia de la Libertad Lingüística, que estarà dirigida per Vox

Prohens suprimeix la Política Lingüística i elimina les referències a la normalització del català a les Balears
2
Es llegeix en minuts

El nou govern de Marga Prohens a les Balears no tindrà una Direcció General de Política Lingüística ni portarà a terme accions de normalització de la llengua catalana, tal com es recull en el BOIB publicat aquest mateix matí on s’estableixen les competències i l’estructura orgànica bàsica dels conselleries. Al document no apareix cap referència a les dues qüestions i s’ha suprimit qualsevol al·lusió a la defensa dels drets lingüístics. A més, la llengua catalana no apareix esmentada en cap apartat del text.

Això estaria relacionat amb la creació d’una Oficina de Garantia de la Libertad Lingüística, que estarà dirigida per Vox i que s’encarregarà de «defensar la llibertat d’ús i opció lingüística i fomentar la protecció tant del castellà com del català i les modalitats lingüístiques de les diferents illes».

Política Lingüística s’encarregava fins ara de la normalització de la llengua catalana; promoció i defensa dels drets lingüístics; certificació dels coneixements de llengua catalana de la població adulta fora de l’ensenyament reglat mitjançant l’organització i la gestió de proves, i reconeixement de certificats equivalents, a més de l’homologació dels estudis de llengua catalana de l’ensenyament secundari obligatori i del batxillerat amb els certificats oficials de coneixements de llengua catalana.

El portaveu de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha denunciat que fins i tot l’expresident del Govern, José Ramón Bauzá, va decidir incloure la normalització de la llengua catalana i la promoció i defensa dels drets lingüístics en la Direcció General de Cultura i Joventut quan va ascendir al poder el 2011. El dirigent ecosobiranista ha exigit una rectificació a Prohens: «¿Serà la presidenta del primer Govern que no assumeixi les funcions de normalitzar i promoure el català? I no em vengui que un ens instrumental farà els exàmens quan es modifiquin els seus estatuts. Us parlo de veritat, de la política de país».

Igualtat i Medi Ambient, diluïdes

Notícies relacionades

La presidenta popular ha explicat aquest matí la composició del seu nou executiu autonòmic amb dues sorpreses importants: desapareix la conselleria de Medi Ambient, les competències de la qual es distribuiran en altres departaments, i Igualtat deixarà de ser una conselleria pròpia per diluir-se en una direcció general compartida amb Assumptes Socials.

Quant al text legal publicat aquest matí, s’estableix que aquesta direcció general s’encarregarà del «desplegament normatiu i la coordinació de les polítiques d’igualtat», així com de la «lluita contra la violència contra les dones i altres formes de violència». En aquest apartat se suprimeixen les referències a la violència masclista o violència de gènere, que sí que estaven incloses en els anteriors governs autonòmics. També inclou la gestió del complement de renda social de les Balears a les pensions no contributives i de la renda social garantida.

Temes:

Balears Govern Vox