Eleccions generals

Nogueras alerta sobre una victòria socialista a Catalunya: «El feixisme només el pararem els independentistes»

 «Espanya té togues i porres, nosaltres tenim les urnes. Per això, els independentistes hem d’anar a votar», afirma Turull

¿Qui guanyarà les eleccions generals a Espanya 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

A1-177953625.jpg

A1-177953625.jpg / Marta Vidal / ACN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les primeres enquestes pronostiquen una victòria socialista a Catalunya, però des de Junts criden a rebel·lar-se. La candidata a les eleccions espanyoles del 23J, Míriam Nogueras, ha advertit aquest dissabte en un acte de campanya a Vic que «el PSOE no frena la dreta, sinó que pacta». I per això, el 23 de juliol, Catalunya ha de ser «d’un color diferent» a la resta de l’Estat. «Els feixistes només ens els aturarem els independentistes», va assegurar. Si Nogueras ha alertat contra el PSOE, la presidenta del Parlament, Anna Erra, ho ha fet contra les crides a l’abstenció d’alguns sectors independentistes: «Tenim clar que mai és una opció abstenir-se, que mai és una opció no anar a votar».

La candidata de Junts ha passejat pel centre de Vic, dissabte de mercat, acompanyada de la presidenta del Parlament i exalcaldessa, Anna Erra; de l’alcalde, Albert Castells; del secretari general del partit, Jordi Turull, i del número tres de la candidatura, Eduard Pujol. Des de la plaça Major fins a la plaça dels Sants Màrtirs, on han realitzat l’acte polític i han alertat tant contra el vot dels catalans en el PSC com contra els abstencionistes.

El paper del PSOE

En aquest sentit, Míriam Nogueras ha advertit que «el PSOE ni ha frenat mai ni frenarà la dreta espanyola», sinó que «pacta». Va citar els exemples de l’aplicació de l’article 155, la investidura de Mariano Rajoy el 2016 o la «promesa de portar el nostre president Puigdemont davant la injustícia feixista espanyola». L’extrema dreta, ha afegit, només la «frena» l’independentisme: «Ho hem fet des del Suprem, ho ha fet el president Puigdemont».

«Els feixistes només els aturarem els independentistes», ha afirmat la candidata de Junts per Catalunya, qui ha assegurat que el 23J «Catalunya serà d’un color diferent» a la resta de l’Estat. «No serà el color fosc del PSOE o el color fosc i terrible de la dreta espanyola; serà el color de la llibertat, del president Puigdemont», va reblar.

En els mateixos termes s’ha expressat el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, que ha rebatut que «l’extrema dreta la vam aturar l’1 d’octubre els independentistes» i «qui pot parar el feixisme és l’independentisme». En aquest context, Turull ha preguntat «on eren els socialistes» en aquell moment.

Alerta als abstencionistes

Notícies relacionades

Turull ha volgut dirigir-se, de la mateixa manera, als que es plantegen abstenir-se el 23J: «Espanya té togues i porres, nosaltres tenim les urnes. Per això, els independentistes hem d’anar a votar». Si bé ha entès el descontentament, ha replicat que «la roba bruta ens la rentem dins de casa» i que «davant els adversaris hem d’anar alhora».

Als abstencionistes també s’ha dirigit la presidenta del Parlament, Anna Erra, que ha advertit que «els agradaria que fóssim residuals, que l’independentisme no existís». La també exalcaldessa de Vic ha fet una crida a acudir a les urnes: «Tenim clar que mai és una opció abstenir-se, que mai és una opció no anar a votar».