Decisió judicial

Un jutge arxiva la causa a Pablo Casado per les seves afirmacions sobre el castellà a l’escola catalana

Així estan les enquestes de les eleccions generals a Espanya 2023

Un jutge arxiva la causa a Pablo Casado per les seves afirmacions sobre el castellà a l’escola catalana
2
Es llegeix en minuts
EFE

Un jutge ha arxivat la causa que va obrir arran d’una querella del Govern català a l’exlíder del PP, Pablo Casado, per afirmar que a Catalunya s’impedeix anar al lavabo als alumnes que parlen castellà, al concloure que, per «desencertats i rebutjables que siguin aquests comentaris», estan emparats per la llibertat d’expressió.

El titular del jutjat d’instrucció número 29 de Barcelona arxiva la causa, després que Casado al·legués en la seva declaració com a investigat el 20 de març passat que va basar les seves afirmacions en notícies publicades a la premsa, sense contrastar-ho, i que el seu objecte era denunciar la política lingüística del Govern.

El Govern es va querellar contra Casado per unes declaracions en un acte del PP a Galícia el desembre del 2021, enmig de la polèmica arran de la sentència que imposava un 25% de classes en castellà, en què va assegurar que a Catalunya «hi ha professors amb instruccions de no deixar anar al lavabo els nens perquè parlen castellà» i que a alguns alumnes els posen «pedres a la motxilla» per fer servir aquesta llengua al pati.

Segons el jutge, per «desencertats i rebutjables que siguin» els comentaris atribuïts a Casado en la querella del Govern –que acusava l’exlíder popular per injúries i calúmnies i incitació a l’odi–, no es poden considerar constitutius de delicte ja que estan emparats per la llibertat d’opinió i expressió consagrada en la Constitució.

Així mateix, el jutge remarca que en aquest procediment no s’ha acreditat prou l’existència d’un delicte d’incitació a l’odi o a la violència.

En la seva interlocutòria d’arxiu, el jutge recorda que el Suprem va rebutjar la querella –quan Casado va perdre la condició d’aforat– en una resolució que ara fa seva i que establia que davant expressions «més o menys exagerades» es podrà reclamar la moderació però la intervenció del dret penal «s’ha de mesurar en un context en què no s’oblidi l’enfrontament polític subjacent als fets».

Notícies relacionades

Segons el Govern, amb aquestes manifestacions Casado va intentar menysprear públicament la dignitat dels docents, de la seva tasca i del sistema educatiu català i incitar a l’odi o a la violència, ja que «clarament» podien incitar a l’hostilitat contra la població de Catalunya per tenir una llengua oficial pròpia.

Per la seva banda, Casado va al·legar des del principi que les seves declaracions s’emparaven en la llibertat d’expressió i que es va limitar a fer una crítica a la desprotecció que, segons algunes informacions periodístiques, patirien els nens castellanoparlants en certs contextos.