Audiència de Barcelona

Pablo Casado sobre les seves paraules del castellà a classe: «Eren preguntes retòriques»

Sol·licita l’arxiu de la querella per delictes d’odi i injúries que la Generalitat va presentar contra ell

Pablo Casado sobre les seves paraules del castellà a classe: «Eren preguntes retòriques»
2
Es llegeix en minuts
EFE

L’exlíder del PP Pablo Casado ha demanat a l’Audiència de Barcelona que arxivi la causa contra ell per les seves manifestacions «lícites» sobre el castellà en les escoles catalanes, al·legant que eren «preguntes retòriques» dirigides a determinats partits que no pretenien «menyscabar» el professorat.

La defensa de Pablo Casado ha presentat una recurs d’apel·lació davant l’Audiència de Barcelona en el qual sol·licita l’arxiu de la causa oberta arran de la querella per delictes d’odi i injúries que la Generalitat va presentar contra ell per afirmar en un míting que a les escoles de Catalunya s’impedeix anar al lavabo als alumnes que parlen castellà.

Casado ha presentat aquest escrit després que el titular del jutjat d’Instrucció número 29 de Barcelona desestimés el recurs de reforma que va presentar invocant inviolabilitat parlamentària, a l’entendre que les seves manifestacions «no van ser realitzades a l’exercici de les seves funcions parlamentàries, sinó com a president del PP».

En el recurs apel·lació, que ha avançat El Món i al qual ha tingut accés Efe, la defensa de l’exlíder del PP afirma que «no pot exigir-se cap tipus de responsabilitat» per aquestes manifestacions «lícites», ja que es va fer «ressò» de notícies «contrastades per diferents mitjans de comunicació, accessibles a la ciutadania en general i sobre les quals no consta cap acció legal contra aquestes ni van ser «desmentides» en el seu moment per la Generalitat.

Casado es va fer «ressò» de situacions que vivien algunes famílies de Catalunya denunciades per diversos mitjans de comunicació, cosa que «no suposa la comissió de cap delicte contra els professors d’aquesta comunitat», esgrimeix l’equip legal de l’exlíder del PP.

En el recurs d’apel·lació s’addueix, a més, que en el moment de realitzar les esmentades manifestacions Casado era membre del Congrés dels Diputats i, per tant, inviolable: «La inviolabilitat no desapareix quan un diputat surt de la cambra», defensa el recurs, de 194 pàgines.

A més, afegeix que estava exercint les seves funcions com a parlamentari en «un míting polític dirigit a tots els espanyols» i, a tall d’exemple, es reprodueix un moment del seu discurs en el qual va dir: «a mi em paguen com a líder de l’oposició per dir el que el Govern està fent malament i per fer-ho amb propostes».

Així, per a la defensa de Casado, es tracta de manifestacions abocades en un context polític que emmarca, a més, en l’exercici «legítim» del seu dret a la llibertat d’expressió.

Notícies relacionades

El recurs rebat que aquestes manifestacions siguin constitutives d’un delicte d’odi i injúries.

Segons la defensa de Casado, no es pot entendre «en cap cas» que incitin o encoratgin l’odi contra els catalanoparlants o els docents, ja que les seves paraules no anaven dirigides a cap grup concret, sinó que eren una «crítica a l’actuació dels polítics»: «Les seves manifestacions eren preguntes retòriques» que anaven dirigides, en concret, als partits independentistes, a ERC, Junts i la CUP, assenyala el recurs.