Unió Europea

Sánchez, al costat de Von der Leyen: «Europa serà amb Ucraïna fins a la victòria final»

La presidenta de la Comissió demana a Espanya que acceleri per aprovar un paquet pressupostari estable per a Ucraïna de 50.000 milions fins al 2027

4
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Ucraïna copa l’arrencada de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea. Ursula von der Leyen ha demanat a Madrid a Pedro Sánchez que impulsi durant aquest semestre l’acord polític per poder enviar més munició a Ucraïna (l’acord Suport a la Producció de Municions, ASAP, en anglès) ). I que acceleri per aprovar un paquet d’ajuda de 50.000 milions d’euros per al país envaït fins al 2027. El president espanyol ha recollit el guant de la presidenta de la Comissió i ha garantit el suport. «Europa i Ucraïna estaran juntes fins a la victòria final», ha dit Sánchez. «El món sencer ha de tenir clar que no retrocedirem ni un sol pas. Que la UE la recolzarà durant la invasió, i després en el període de pau».

Pedro Sánchez ha rebut aquest dilluns a Madrid la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Tots dos han presidit una reunió de l’Executiu amb els comissaris europeus a Madrid. Els ministres espanyols s’han reunit amb les seves contraparts brussel·leses. Analitzen les prioritats que ha fixat Sánchez per a la presidència espanyola del Consell de la UE (120 dels 360 dossiers encara oberts a la UE, des del Pacte de Migració a la reforma del mercat elèctric). Sánchez presideix el Consell de la UE des de dissabte, 1 de juliol.

Tots dos han abordat la importància de prendre una decisió sobre la candidatura d’Ucraïna a la Unió Europea. A l’octubre, la Comissió emetrà la seva «opinió» sobre això, un informe sobre la conveniència de seguir endavant amb el procés d’adhesió. Correspon a Espanya donar-hi forma. En aquest sentit, Ursula von der Leyen ha apressat Pedro Sánchez (en cas que segueixi en el càrrec a finals d’any) a donar una resposta ràpida al dossier.

«Consell de ministres» de la UE

Sánchez ha rebut Von der Leyen a les portes de l’acabada d’inaugurar Galeria de les Col·leccions Reials, a l’esplanada de la plaça de l’Armeria al costat del Palau Reial de Madrid. Tots dos s’han saludat amb un petó i s’han dirigit fins al lloc on es trobaven ja els membres del Govern central i els comissaris participants en la trobada, informa Efe. Després han celebrat una mena de consell de ministres a l’europea, la reunió del Col·legi de Comissaris.

La visita del Col·legi de Comissaris es va avançar a aquest 3 de juliol perquè no coincidís amb l’avanç electoral per sorpresa de les eleccions generals el 23 de juliol. Aquesta és la cinquena presidència espanyola de la Unió Europea. L’última va ser el 2010, amb José Luis Rodríguez Zapatero, i la pròxima s’estima per al 2035.

La inauguració la va portar a terme Pedro Sánchez a Ucraïna. Allà va parlar davant el Parlament per garantir que Espanya farà tots els esforços per empènyer la candidatura ucraïnesa a la UE. Aquesta presidència està fortament marcada per la guerra, i de fet es planteja com la primera del nou ordre europeu. Es busca accelerar en la denominada ‘autonomia estratègica oberta’, és a dir, garantir que no hi ha dependències en energia, subministraments o defensa. Sánchez també s’ha vist amb el president del Consell Europeu, Charles Michel.

Quatre eixos de la presidència espanyola de la UE

Els eixos d’aquesta presidència per al Govern central seran quatre: la reindustrialització de la UE i garantir-ne l’autonomia estratègica oberta, avançar en la transició ecològica i l’adaptació mediambiental, impulsar una justícia social i econòmica més gran i reforçar la unitat europea.

Durant aquests sis mesos de presidència espanyola, es faran desenes de reunions informals de ministres de cada un dels rams, i una gran trobada de caps d’Estat i de Govern a l’Alhambra de Granada. També se celebrarà allà en les mateixes dates de principis d’octubre la reunió del Consell Polític d’Europa, format pels països del Vell Continent i associats.

Entre els assumptes en els quals s’espera que es pugui avançar durant els pròxims sis mesos es troba el Pacte sobre Migració i Asil, la modificació de les regles fiscals, la reforma del mercat elèctric o la revisió del pressupost comunitari per destinar més ajudes a Ucraïna.

Recepció reial

El Rei ha rebut aquest dilluns al Palau de la Zarzuela el president del Consell Europeu, Charles Michel, de visita a Madrid per l’arrencada de la presidència espanyola del Consell de la UE, que va començar formalment dissabte, 1 de juliol, i durarà fins a finals d’any.

Notícies relacionades

Felip VI ha rebut Michel a les escales de la porta principal del palau, per tot seguit, ja al saló d’audiències, saludar el ministre d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares; la secretària general del Consell de la Unió Europea i del Consell Europeu, Thérèse Blanchet, i el cap de Gabinet del president del Consell Europeu, Frédéric Bernard.

Michel ja va ser rebut diumenge a la Moncloa pel president del Govern central, Pedro Sánchez, que aquest dilluns es veurà amb la cap de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, amb motiu de la visita a Madrid del Col·legi de Comissaris, avançada respecte a la data inicialment prevista perquè no coincidís amb l’arrencada de la campanya electoral per a les pròximes eleccions generals.