Moviment en clau de futur

Elisenda Alamany es fa militant d’ERC amb el relleu d’Ernest Maragall en l’horitzó

Les eleccions del 23J posterguen els relleus de Trias, Colau i Maragall a Barcelona

El pactòmetre de la Diputació de Barcelona: totes les combinacions possibles

Elisenda Alamany es fa militant d’ERC amb el relleu d’Ernest Maragall en l’horitzó

DAVID ZORRAKINO / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Tot i que la convocatòria de les eleccions generals ha postergat els relleus dels líders municipals a Barcelona una vegada resolta la investidura del nou alcalde de Barcelona, hi comença a haver moviments que cal llegir en clau de futur. En el cas d’ERC, Elisenda Alamany, l’exdirigent dels Comuns que va ser la número dos d’Ernest Maragall en els comicis del 28 de maig, ha decidit fer el pas de fer-se militant del partit, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. El gest s’oficialitzarà aquest mateix dissabte en l’acte de presentació de la candidatura d’ERC a les eleccions del 23 de juliol, una posada de llarg que conduirà la mateixa Alamany. Tant Maragall com la secretària general d’ERC, Marta Rovira, acompanyen l’estrena del seu carnet firmant la carta d’ingrés al partit.

Que després de la patacada electoral Alamany ha guanyat pes en la presa de les regnes del grup municipal és evident des del moment en què en aquest mandat recaurà sobre ella el càrrec de portaveu del grup republicà a l’ajuntament. Per ara, Maragall continua al capdavant i té previst combinar en un inici el seu rol com a regidor amb el de senador si és escollit el 23 de juliol, però fonts del partit asseguren que «encararà el seu relleu» quan ERC activi el procediment i que opinarà sobre qui ha de ser el seu successor.

Alamany sempre ha manifestat que està disposada a assumir «les responsabilitats que se li encarreguin quan toqui i ho decideixi el partit». Va concórrer per primera vegada en les llistes d’ERC el 2019 com a número dos de Maragall. Havia deixat per discrepàncies internes els càrrecs i la militància als Comuns, partit pel qual va ser portaveu al Parlament, i sota el paraigua de Nova –formació instrumental encunyada per a l’ocasió– va firmar una coalició amb ERC. Tot i que quan es va situar sota l’empara d’ERC afirmava que el seu objectiu no era acabar afiliada al partit d’Oriol Junqueras, era qüestió de temps que acabés enrolada en les seves files si les seves aspiracions passen per tenir un paper de referent dels republicans al principal ajuntament de Catalunya. 

«Redoblar» el compromís

Notícies relacionades

La dirigent té previst argumentar durant l’acte d’aquest dissabte que està disposada a «arremangar-se per Barcelona» després d’uns resultats electorals adversos per al partit i que vol «redoblar el seu compromís» amb ERC per «construir un projecte guanyador» amb la vista posada en les eleccions del 2027. Qui serà candidat d’aquí a quatre anys és una carpeta que el partit no ha abordat i que haurà d’afrontar més a mitjà termini, però de moment Alamany fa un pas al capdavant per a aquest mentrestant. Fins fa poc també Ester Capella, la número tres de la llista de Maragall, s’havia posicionat per tenir un paper destacat a la capital, objectiu que passa a un segon pla ara que acaba d’assumir una nova responsabilitat com a consellera de Territori.

Alamany és especialment contundent en el diagnòstic que fa dels Comuns –el partit amb el qual es va situar en la primera línia de la política junt amb Xavier Domènech–, ja que considera que ara estan «resignats a ocupar l’espai tradicional d’ICV» i que la seva posició és «subalterna» al PSC. Sota el seu punt de vista, la formació que lidera Ada Colau no està ja en condicions de fer front als reptes que Barcelona haurà d’afrontar en els pròxims anys i és ERC el partit que, malgrat haver patit un correctiu que s’ha carregat la meitat de la representació que tenia fins a quedar-se amb cinc regidors, ha d’aconseguir les condicions per liderar aquesta resposta.