Eleccions generals

El PP defensa el gir de Guardiola a Extremadura: «El pacte inclou de forma expressa la violència masclista»

Génova apunta que Vox no entrarà al Govern de Múrcia i afirma que els acords firmats «no impliquen cessions ideològiques»

El PP defensa el gir de Guardiola a Extremadura: «El pacte inclou de forma expressa la violència masclista»

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

Satisfacció absoluta al PP després de tancar-se l’acord a Extremadura que garanteix la presidència per a María Guardiola, tot i que sigui a costa de permetre l’entrada de Vox al Govern, just el que va dir que mai faria. La possibilitat històrica d’aconseguir un dels «feus tradicionals del PSOE, on el PP va quedar en segon lloc però va obtenir els mateixos escons que Guillermo Fernández Vara, ha pesat sobre qualsevol altra cosa.

Igual com va passar després del pacte a les Balears, a Génova mantenen que estan aconseguint «frenar» Vox. Tot i que allà la ultradreta no formarà part de l’Executiu balear i a Extremadura, en canvi, tindran la Conselleria de Gestió Forestal i Món Rural. L’argument esgrimit en els dos casos és que l’acord d’investidura «inclou de manera expressa la violència masclista com un problema real que s’ha d’erradicar en la societat extremenya». «Ni un pas enrere en la defensa dels drets de les dones», asseguren des de la direcció popular.

A les Balears també es va recollir, tot i que això no suposa que Vox renunciï al concepte negacionista de violència intrafamiliar. Per als populars la menció a la violència masclista en els dos pactes és una garantia. La seva inclusió és una resposta directa a la polèmica generada per l’acord al País Valencià, que ha posat Alberto Núñez Feijóo en un compromís ja que, des d’aquell dia, ha d’explicar la postura del seu partit sobre la violència de gènere. A València s’apunta només a ‘violència intrafamiliar’, sense més matisos.

Les exigències de Vox i la tensió política que per al PP estan generant els pactes van propiciar que Feijóo parlés directament amb Abascal i li transmetés que no veia «raonable» la pretensió d’entrar en tots els governs, amb independència del paper que tinguin en la investidura. Després de dues converses puntuals es va tancar la investidura de Marga Prohens a les Balears, on, a més de la presidència del Parlament, la ultradreta formarà part dels consells insulars de Mallorca i Menorca.

Però Abascal va trigar tot just 24 hores a avisar que l’ocorregut a les illes no serviria en altres llocs, amb referència a Extremadura, Aragó i Múrcia. Des del PP s’explica que s’ha permès l’entrada de Vox als llocs en els quals el seu vot afirmatiu era imprescindible per aconseguir la investidura. Però, destaquen, «defensarem la nostra legitimitat per governar en solitari on som la força més votada i tenim més escons que tota l’esquerra junta», com passava a les Balears i també passa a Múrcia. Allà, perquè Fernando López Miras es mantingui al capdavant de la presidència només es necessita l’abstenció de Vox.

Múrcia, la següent prova

Notícies relacionades

Els populars han deixat els d’Abascal fora de l’Assemblea i avisen que en el debat d’investidura, que serà la setmana vinent, no «els serà senzill justificar que bloqueja la presa de possessió d’un president del PP que va obtenir gairebé el 43% dels vots».

Segons s’insisteix des de Génova, els acords amb la ultradreta «no impliquen cessions ideològiques i confirmen una forma diferent de ser procedent entre el PP i el PSOE». «El sanchisme ja tindria totes les presidències autonòmiques que l’aritmètica li permetés, cedint principis i valors a socis com Podem, a canvi d’aconseguir el poder. El PP està protegint la seva ideologia sense sotmetre les seves creences a les exigències de ningú», afirmen.