Cita amb les urnes

EL PERIÓDICO i Predilect ofereixen una predicció diària sobre les eleccions generals

Així estan les enquestes de les eleccions municipals a Barcelona 2023

Així estan les enquestes de les eleccions autonòmiques 2023

ESPECIAL MULTIMÈDIA | Les batalles electorals del 2023

Cada 24 hores s’actualitzaran les estimacions de vot i el govern més probable a Barcelona, Madrid, Tarragona, Lleida, Girona, l’Hospitalet, Badalona i Santa Coloma

EL PERIÓDICO i Predilect ofereixen una predicció diària sobre les eleccions generals
5
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Alberto López
Alberto López

Politòleg

ver +

El mapa polític espanyol va patir el 28 de maig la primera gran sacsejada de l’any. Les eleccions municipals i autonòmiques van propiciar un tomb en la majoria dels 12 governs autonòmics i les 8.135 alcaldies que estaven en joc, i el seu desenllaç va servir de termòmetre del grau de mobilització de l’electorat de cada partit de cara a les eleccions generals. Sense solució de continuïtat, esquerres i dretes s’encaminen ja cap a la gran batalla decisiva: els comicis del 23 de juliol.

Davant aquests comicis, EL PERIÓDICO i Predilect recuperen el nou format que van estrenar en les eleccions de la Comunitat de Madrid del 2021 i que van repetir amb èxit en les eleccions de Castella i Lleó del 2022, en les eleccions d’Andalusia del 2022 i en les eleccions municipals i autonòmiques del 2023 per conèixer dia a dia l’evolució de les expectatives electorals de cada partit.

En concret, a partir del dimarts 27 de juny i fins a la vigília de les eleccions, EL PERIÓDICO i Predilect donaran a conèixer cada 24 hores els resultats de tres mercats de prediccions: l’estimació de vot, l’estimació d’escons i l’estimació de participació en les urnes el 23 de juliol.

Predilect, en sis claus

Predilect és una eina electoral similar a un mercat de borsa que es basa en les transaccions d’un grup d’especialistes en ciències polítiques, socials i econòmiques. Aquests participants elaboren les seves prediccions en funció dels esdeveniments que es produeixen cada dia durant la precampanya i la campanya electoral, així com de tota la informació relacionada amb els comicis: enquestes, eleccions precedents, notícies, debats... Aquests mercats de prediccions permetran conèixer l’evolució diària de dues variables: l’estimació de regidors i escons a cada partit i la fórmula de govern més probable després dels comicis.

A continuació, resumim en sis claus el funcionament d’aquesta eina electoral.

¿Què és Predilect?

Predilect s’emmarca en un projecte de recerca de la Universitat de Zuric, dirigit pel politòleg Alberto López i que té com a objectiu estudiar l’efecte de les expectatives i els actes de campanya sobre els resultats electorals. El mecanisme s’assembla molt al d’un mercat borsari, però, en lloc de comerciar amb productes financers, els participants de Predilect comercien amb accions sobre esdeveniments polítics futurs. Es tracta d’un mètode d’estimació electoral similar a les enquestes, les agregacions o els models predictius validat per l’evidència científica emergent.

¿En què consisteix?

A partir dels senyals que emet el mercat de predicció es poden estimar algunes variables electorals, com les expectatives de vot i d’escons i la participació en els comicis. Aquests seran, precisament, els tres pronòstics que efectuaran diàriament els participants en els mercats de predicció de les eleccions generals. La seva tasca consisteix a traduir en probabilitats la informació al seu abast: enquestes, eleccions precedents, notícies, esdeveniments...

¿Qui són els participants?

A diferència de les enquestes, en el nostre mercat de prediccions hem reclutat participants interessats en la política, la majoria d’ells, professors i alumnes de Ciències Socials, Polítiques i Econòmiques d’universitats espanyoles. Comptem amb 400 participants, dels quals almenys 250 estan ja actius durant la precampanya. Com que l’objectiu és eminentment científic, els participants no poden endeutar-se o invertir els seus propis diners. En canvi, se’ls entreguen 10 euros, import que pot pujar o baixar en funció del bon rendiment del participant i que serveix d’incentiu per motivar l’encert i bloquejar possibles biaixos. L’activitat mitjana durant la campanya sol arribar a les 150 transaccions diàries de mitjana.

¿Com es prediu la participació?

Per predir quina serà la participació en les eleccions, cadascun dels escenaris més probables és un contracte en el mercat. Quan el mercat es posa en marxa, els participants compren i venen i el preu variant de cada contracte reflecteix la probabilitat que es produeixi aquesta fórmula. Els participants poden comprar accions si pensen que la probabilitat que aquest escenari tingui lloc és més gran que la suggerida pel seu preu, i vendre accions si pensen que la probabilitat d’aquest escenari és més baixa. Així, el preu de cada contracte reflecteix la probabilitat que es doni un percentatge de participació.

¿Com es prediu el resultat electoral?

Per pronosticar el nombre d’escons que obtindrà cada formació política, tenim un submercat per a cadascun dels partits. A cadascun d’aquests mercats, els participants han d’assignar probabilitats als possibles resultats electorals de cada força. Aquestes probabilitats són diàriament afegides i interpolades, i ofereixen estimacions precises d’escons.

¿Quins avantatges té?

Un mercat de predicció electoral permet conèixer l’evolució dels resultats en viu, i mostra l’efecte directe que sobre les expectatives de vot d’un partit tenen els diferents fets que passen durant la campanya. De la mateixa manera, és possible observar com evoluciona cada dia, amb la successió dels esdeveniments, la fórmula de govern més probable. I té un altre avantatge respecte a les enquestes: aquesta eina no està subjecta a la prohibició legal de publicar estudis d’opinió durant els cinc dies previs als comicis.

Anàlisi detallada i ‘newsletters’

Notícies relacionades

Cada actualització diària del mercat de prediccions recollirà els efectes dels esdeveniments del dia anterior i s’acompanyarà d’un resum de les principals conclusions de les dades de cada jornada. Al no tractar-se d’una enquesta i no estar subjecte al veto legal a la publicació d’estudis d’opinió durant l’última setmana de campanya, les prediccions es podran actualitzar fins al mateix 23 de juliol, amb dades recollides fins a la jornada de reflexió.

La cobertura d’EL PERIÓDICO i Predilect es completarà amb tres articles durant la campanya electoral en què s’analitzarà detalladament l’evolució fins a aquell moment de les expectatives electorals i postelectorals. Aquests articles, així com l’evolució dels mercats de prediccions, s’inclouran en la ‘newsletter’ Política.cat i en la resta de ‘newsletters’ d’EL PERIÓDICO.