El nou poder territorial

MAPA | Tomb als consells comarcals: així queden les majories després de les eleccions municipals 2023

  • Multimèdia | ¿Qui serà l’alcalde de Barcelona? Totes les combinacions possibles

  • Multimèdia | Els gràfics clau de les eleccions municipals a Barcelona

  • MULTIMÈDIA | Els gràfics més importants de les eleccions municipals a Catalunya

MAPA | Tomb als consells comarcals: així queden les majories després de les eleccions municipals 2023
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les eleccions municipals del 28 de maig han atorgat 18 consells comarcals a Compromís Municipal, la marca amb la qual Junts per Catalunya es presentava a la majoria de pobles i ciutats de Catalunya. El mapa mostra el control de Junts a les comarques gironines, a la zona de Ponent, a part de les Terres de l’Ebre, a la part nord de les comarques centrals i en una part del Pirineu.

Per darrere, ERC ha aconseguit 15 consells comarcals, sobretot a la zona de Catalunya central, Ponent, el Pirineu i part del Camp de Tarragona. El PSC, per la seva banda, controlarà set consells comarcals, majoritàriament a l’àrea metropolitana de Barcelona, a més del Conselh Generau d’Aran.

Hi ha 10 consells comarcals que han canviat de color respecte a l’anterior mandat, la majoria perquè han passat d’ERC a Junts. El 2019, Esquerra es va imposar en 19, JxCat en 16 i el PSC en 5. En concret, ERC ha perdut en favor de Junts els consells comarcals d’Anoia, Baix Ebre, Baix Empordà, Conca de Barberà i Segarra, i a favor del PSC els de Maresme i Vallès Oriental. En canvi, JxCat ha cedit a Esquerra el lideratge dels consells comarcals d’Alta Ribagorça, Pla d’Urgell i Urgell.

Els 18 consells de Junts

Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Alt Urgell, Anoia, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Segarra, Segrià, Selva i Terra Alta.

Els 15 consells d’ERC

Alta Ribagorça, Bages, Baix Camp, Moianès, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla d’Urgell, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Solsonès i Urgell.

Els 7 consells del PSC

Notícies relacionades

Baix Llobregat, Baix Penedès, Garraf, Maresme, Tarragonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

El Consell Comarcal del Barcelonès va ser dissolt el 2019 i el del Lluçanès, l’acabada de crear 43a comarca de Catalunya, està previst que es constitueixi el 2027.