Cita amb les urnes

¿Quan és el sorteig de les meses electorals per a les eleccions del 23J?

Vot per correu: com i quan sol·licitar-lo per a les eleccions generals del 23J

Feijóo no tindria assegurada la Moncloa amb el resultat de les municipals: així quedarien les generals a cada província

Així estan les enquestes de les eleccions generals a Espanya 2023

¿Quan és el sorteig de les meses electorals per a les eleccions del 23J?
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Pedro Sánchez va decidir avançar diversos mesos les eleccions generals. S’esperaven al desembre, però finalment tindran lloc el 23 de juliol. Les meses electorals, que estan compostes per un president i dos vocals, són les encarregades de presidir l’acte de la votació, controlar el desenvolupament de la votació i portar a terme el recompte i l’escrutini.

Els membres de les meses electorals s’escullen per sorteig en totes les eleccions i aquests sortejos se solen fer un mes abans de la data dels comicis. En el cas de les eleccions del 23 de juliol, el sorteig es farà entre el 23 i el 27 de juny, aproximadament.

En els dies posteriors al sorteig, els ciutadans elegits per ser a la mesa electoral rebran una carta al seu domicili amb la notificació del càrrec. L’única manera de saber si t’ha tocat ser membre d’una mesa electoral és rebre aquesta carta.

La notificació l’entregarà el carter o, també, la pot entregar un agent de policia. Si no estàs en aquell moment a casa, rebràs un avís per anar a recollir la carta a Correus.

A la carta ve detallada la informació sobre el lloc que hauràs d’ocupar (o si ets suplent) en la mesa electoral i les instruccions per saber el que has de fer.

Notícies relacionades

Aquest sorteig es fa entre la totalitat de persones censades que tinguin menys de 70 anys i sàpiguen llegir i escriure, si bé a partir dels 65 anys es podrà manifestar la renúncia en el termini de 7 dies. En queden excloses les persones que arribin a la majoria d’edat en el termini comprès entre la formació de les llistes de votants i la votació.

El president de la mesa haurà de tenir el títol de Batxillerat o el de Formació Professional de segon grau o, subsidiàriament, el de Graduat Escolar o equivalent, i es designaran dos suplents per cada persona que formi part de la mesa electoral (dos per cada vocal, i dos suplents més per al president o presidenta de la mesa).