Més Madrid

Sumar tindrà l’activista LGTBI Carla Antonelli com a referència al Senat

Sumar tindrà l’activista LGTBI Carla Antonelli com a referència al Senat
5
Es llegeix en minuts

Sumar tindrà un dels seus referents LGTBI en l’aparador nacional, amb el salt de la diputada Carla Antonelli al Senat. Més Madrid ha apostat per l’activista trans per representar-los a la Cambra alta com a senadora per designació autonòmica, en una decisió que es formalitzarà en els pròxims dies. Antonelli, que va ser la primera diputada trans de la democràcia, va ser un dels grans fitxatges del partit de Mónica García en les últimes autonòmiques del 28M, i va ser també l’encarregada de presentar Yolanda Díaz en el seu llançament electoral a Magariños a l’abril.

Antonelli s’ha convertit en una figura que transcendeix l’àmbit madrileny, i des del Senat podrà confontar directament amb el Govern central en les sessions de control dels dimarts. Tot això, a partir del 17 d’agost, quan es constituiran les noves Corts després de les eleccions generals, on Més Madrid es presenta dins de la coalició Sumar, junt amb una quinzena de partits.

La diputada, que ja va ocupar un escó entre el 2011 i el 2021, va abandonar a l’octubre les files del PSOE per la seva «profunda decepció» amb la tramitació de la llei trans. Set mesos després de la seva sortida, va tornar a l’arena política de la mà de Mónica García i va entrar en la llista de Més Madrid com a independent. Ara, és la candidata de Més Madrid per representar-los al Senat, una decisió que s’haurà de ratificar en la reunió del Grup Parlamentari.

Referència a Sumar

Però més enllà d’integrar les files de Més Madrid, Antonelli és també un referent LGTBI a Sumar, on l’observen com una figura on veure’s representats i un actiu polític que pot jugar un paper en la carrera a les generals. Tant és així que el nom d’Antonelli va estar sobre la taula a l’hora de configurar les llistes de Madrid al Congrés dels Diputats, on hauria sigut la número tres de la vicepresidenta segona, un lloc que correspon al partit madrileny.

Però la dirigent va mostrar la seva intenció de mantenir-se a l’Assemblea de Madrid, i finalment va ser l’activista sahrauí Tesh Sidi qui va ocupar aquest lloc, després de quedar fora de les llistes autonòmiques per un error administratiu. El càrrec de senadora per designació autonòmica permet a Antonelli compaginar les seves tasques com a diputada autonòmica, ja que confronta amb Isabel Díaz Ayuso, amb el seu nou paper a la Cambra alta per defensar des d’allà els drets LGTBI davant la presa de posicions de Vox en governs autonòmics i locals.

La sintonia entre Antonelli i Yolanda Díaz hi era fins i tot abans que s’incorporés a Més Madrid. Ja al gener, totes dues van protagonitzar un acte pels drets LGTBI amb el candidat Eduardo Fernández Rubiño, on l’activista va reclamar ampliar la ‘llei trans’ a la líder de Sumar, que no només es va comprometre a portar-ho al programa, sinó que va prometre impulsar un pacte d’Estat en defensa d’aquests drets. La diputada madrilenya sempre ha exhibit el seu suport a la vicepresidenta gallega, a qui va presentar en l’acte de presentació de Magariños i amb s’ha deixat veure després en diferents actes, l’últim diumenge a Madrid.

Setmana de l’Orgull

La diputada de Més Madrid cobrarà protagonisme polític aquests dies, segons s’acostin les festes de l’Orgull, que comencen a Madrid a partir d’aquest divendres. Aquesta mateixa setmana Antonelli ha sol·licitat a l’Assemblea de Madrid que col·loqui la bandera LGTBI el 28 de juny amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull i s’il·lumini la façana del Parlament madrileny amb els colors de l’arc de Sant Martí «com a mesura de suport i visibilitat simbòlica de les reivindicacions del col·lectiu», després que la institució prescindís d’exhibir-la durant els dos últims anys després d’haver estat onejant el 2019, durant el Govern de coalició del PP i Cs, que presidia la cambra madrilenya.

L’activista també va carregar contra Ayuso aquest mateix dimecres, durant la sessió d’investidura, després d’anunciar la presidenta madrilenya que derogarà part la llei transautonòmica. La diputada li va recordar, a través d’un vídeo a Twiter, que aquesta llei va ser aprovada per Cristina Cifuentes i «promocionada» per ella mateixa. «Una vegada més et rabeges amb les persones més dèbils. Ets roïna i covarda, no en tenies necessitat perquè tens majoria i la ultradreta no t’està pressionant», va lamentar.

Antonelli no és l’única activista trans que compon les files de Sumar –en el seu cas, a través de Més Madrid–. En les llistes al Congrés i Senat presentades per Yolanda Díaz aquesta setmana també figuren altres noms, com Marina Sáenz, candidata de Sumar al Senat per Valladolid, o Rafaella Corrales, cap de llista de Sumar al Congrés per Guadalajara, tot i que en els dos casos tenen poques opcions de resultar elegides.

Lloc rotatori

A l’esquerra del PSOE, només Més Madrid i Compromís han tingut representació al Senat en l’última legislatura, tots dos per designació autonòmica –Pablo Perpinyà pel partit madrileny i Carles Mulet pel valencià–. Tot i que Sumar també es presenta amb llistes per a la Cambra alta, el repartiment d’escons sol afavorir els dos grans partits i no és fàcil aconseguir-hi representació. Prova d’això és Podem, que el 2019 no va aconseguir cap senador malgrat obtenir 35 diputats al Congrés. És per això que els representants designats per les cambres autonòmiques cobren especial rellevància i, a falta de formalitzar-se les designacions, Antonelli va camí de quedar com la principal representant de la coalició Sumar a la Cambra alta.

Notícies relacionades

El nomenament d’Antonelli es produirà després de la sortida en aquest lloc de Pablo Perpinyà, que va anunciar que deixava el lloc de portaveu després de ser rellevat de l’escó al Senat, on és des de les eleccions del 2021. Una sortida que es presentava com el pas necessari per a la nova aposta de Més Madrid per obtenir visibilitat nacional, i que García va mirar després de normalitzar.

«El lloc de senador és rotatori», va advertir fa dues setmanes, al ser preguntada per aquest assumpte, i va recordar que «durant dos anys el va ocupar Eduardo Fernández Rubiño i després l’ha ocupat Pablo Perpinyà. Ara comença una nova època i l’ocuparà una altra persona que decidim en el Grup Parlamentari». Una persona que, a falta de ratificar-se, té ja noms i cognoms.