En una sentència

El TC empara Lluís Puig davant la responsabilitat civil que se li va imposar per les obres d’art de Sixena

El TC empara Lluís Puig davant la responsabilitat civil que se li va imposar per les obres d’art de Sixena

ACN

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Constitucional ha considerat vulnerat el dret fonamental a la presumpció d’innocència de l’exconseller de Cultura Lluís Puig per la fiança de 88.000 euros que li van imposar els tribunals d’Osca a l’obrir-li judici oral per la seva actuació en el contenciós que Catalunya i Aragó mantenen per les obres de Sixena. L’alt tribunal ordena que les actuacions judicials reculin fins al moment en què el Jutjat de Primera Instància número 1 d’Osca va obrir judici oral en contra seu i l’Audiència Provincial va ratificar aquesta mesura, perquè amb la quantitat que se li va exigir per cobrir la responsabilitat civil a què pot ser condemnat es va anticipar una condemna.

La sentència, de 25 pàgines, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, explica que el 5 de desembre del 2019 l’instructor va obrir judici oral contra Santi Vila i Lluís Puig, al qual atribuïa un delicte de desobediència. El fiscal demanava per a ell 11 mesos de multa, amb quota diària de 18 euros (un total de 3.960 euros), amb inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per un període de dos anys. L’acusació particular que exerceix l’Ajuntament de Vilanova de Sixena havia sol·licitat una pena de multa d’11 mesos a raó de 200 euros diaris (un total de 66.000 euros), però el jutjat va acordar que «presti fiança, per la quantitat de 88.000 euros, per assegurar les responsabilitats pecuniàries que, en definitiva, puguin imposar-se».

Puig va recórrer en reforma i després en apel·lació. El jutjat va mantenir la seva decisió amb l’argument que «la inclusió de la quantia de la pena de multa en la requerida com a fiança no vulnera els drets de l’article 24 de la Constitució, ja que s’adopta al final de la instrucció i es tracta d’una mesura de caràcter real que s’executarà depenent de la sentència que es dicti després del judici oral». L’Audiència Provincial d’Osca també va compartir aquest criteri i va avalar la decisió.

Notícies relacionades

El Constitucional, en canvi, dona la raó a Puig i declara que es va vulnerar el seu dret a la presumpció d’innocència a l’incloure «l’import d’una multa que es podria imposar en cas de condemna dins del concepte de ‘responsabilitat pecuniària’», cosa que en el seu recurs considerava «absolutament improcedent i ha de considerar-se contrària a la presumpció d’innocència, ja que suposa una autèntica pena anticipada».

«Aquest tribunal considera que la instructora, al ponderar la possible condemna de l’acusat per fixar l’import de la fiança, quantificant-la en consideració a la pena de multa interessada per l’acusació particular, amb un pagament que obliga a avançar a l’acusat, fet que causa una restricció temporal de poder de disposició d’aquest últim sobre els seus béns, anticipa una pena que no ha sigut declarada en sentència i vulnera, d’aquesta manera, la presumpció d’innocència del recurrent», declara el Constitucional.