Eleccions municipals

Ernest Maragall serà el número dos d’ERC al Senat per «respondre al pacte d’Estat contra Barcelona»

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Moviment en les llistes electorals. Ernest Maragall serà finalment el número dos d’ERC al Senat. Així ho ha decidit l’executiva dels republicans aquest dilluns, després de l’elecció de Jaume Collboni com a alcalde de Barcelona i després que es trenqués, per tant, el pacte amb Junts per a governar la ciutat que hauria convertit Maragall en tinent d’alcaldia.

Un moviment que els republicans justifiquen per «respondre al pacte d’Estat contra Barcelona». Així ho ha explicitat el mateix Maragall en una roda de premsa des de la seu d’ERC i també el president del partit, Oriol Junqueras, que ha assegurat que el 23J està en joc «la defensa de Catalunya i Barcelona» davant les «ingerències de l’Estat», i ha demanat no «desaprofitar l’oportunitat».

Així, després de la maniobra del PSC, que va aconseguir l’alcaldia amb els vots dels Comuns i del PP, Junqueras ha denunciat un «veto» de la voluntat de Catalunya i Barcelona expressada a les urnes i ha acusat el PSOE, Sumar i el PP de ser «eines» al servei d’Espanya. «Volem donar l’oportunitat al conjunt de la ciutadania de Barcelona i de Catalunya de corregir amb els nostres vots el que l’Estat ha impedit, cosa que el PP, el PSOE i Sumar han decidit espatllar», ha explicat en roda de premsa acompanyat de Maragall.

Notícies relacionades

«Vaig a Madrid a recuperar la clau que Sumar ha tret a Barcelona», ha defensat el líder d’ERC a l’ajuntament, que el 2019 va viure la mateixa situació que Xavier Trias, quan es va quedar a les portes de l’alcaldia amb un pacte similar, malgrat haver guanyat. Per això, ha assegurat que la seva intenció és «anar a mirar als ulls l’Estat» i denunciar el moviment per evitar un alcalde independentista a la capital catalana.

El consell nacional d’ERC va ratificar les llistes al Congrés i al Senat divendres passat, amb el catedràtic Joan Queral de número u a la Cambra alta, seguit dels ja senadors Robert Masih i Ana Surra. La incorporació de Maragall deixa Masih com a suplent. En canvi, la llista del Congrés queda igual. La tornarà a encapçalar Gabriel Rufián, aquesta vegada acompanyat de la fins fa una setmana consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, i del periodista i escriptor Francesc-Marc Álvaro.