El futur de la ciutat

Els Comuns veuen «totes» les opcions d’acabar governant Barcelona amb el PSC i ERC

Els Comuns veuen «totes» les opcions d’acabar governant Barcelona amb el PSC i ERC

ÁNGEL GARCÍA MARTOS

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Menys de 48 hores després que Jaume Collboni fos investit per sorpresa d’ultimíssima hora en un Saló de Cent marcat per la tensió, Barcelona en Comú, que li va entregar els seus nou vots, decisius per a la seva investidura i perquè Xavier Trias no fos alcalde, ha abordat aquest dilluns el seu paper en el desenllaç i el futur del govern de la ciutat. Ho ha fet Jordi Martí, número dos de la candidatura d’Ada Colau i mà dreta de l’alcaldessa durant els últims vuit anys, primer com a gerent i després com a regidor i tinent d’alcalde.

Martí és qui va assumir la setmana passada el discurs, completament taxatiu, que Barcelona en Comú no participaria en una «triangulació» amb el PP que convertís Jaume Collboni en alcalde. Tan taxativa era la posició que Martí la va defensar dimecres i la va repetir dijous. I divendres, el cop a taula amb què assegurava que no existia cap opció que això passés va ser reenviat als mitjans de comunicació en resposta als que dubtaven de si s’estava cuinant una decisió inesperada.

La vida canvia

«Estàvem convençuts del que expliquem, però la vida genera nous entorns i la teva obligació és preguntar-te si el que faràs compleix el compromís amb els que t’han votat», ha argumentat el regidor dels Comuns, que ha assegurat que la decisió, «plena de contradiccions», es va prendre a Barcelona. «No vaig rebre cap indicació, ni una opinió, de Yolanda Díaz», ha afegit sobre la líder de Sumar.

«Després de començar a valorar-ho divendres, dissabte vam arribar a la conclusió que havíem de canviar. Que entre la possibilitat de facilitar l’alcaldia a Xavier Trias o a Collboni era preferible el regal enverinat, com va dir Ada Colau, d’entregar els vots a Collboni perquè així segueix viva la possibilitat d’un govern d’esquerres, ja que amb un de Trias i Ernest Maragall s’hauria esvaït», ha prosseguit Martí, que ha considerat que «la credibilitat i la valentia» es demostren explicant aquest canvi.

Sobre la reunió de dissabte entre la coordinadora de Barcelona en Comú, Martí ha relatat: «Hi va haver molts dubtes». És a dir, que no eren pocs els que no veien clar allò d’acabar votant Collboni. De fet, la coordinadora no va prendre la decisió, sinó que va facultar el grup municipal perquè ho fes.

El 2019, les bases de Barcelona en Comú van votar el pacte de govern segellat amb el PSC sabent que, perquè prosperés, els vots de Manuel Valls serien imprescindibles. Aquesta vegada, la decisió d’investir Collboni no va ser rubricada per la militància de l’espai. «No era necessari», ha defensat Martí, que s’ha escudat que el reglament del partit estableix que només se sotmeten a votació els pactes de govern però que les votacions al plenari les pren el grup municipal.

El futur

Més enllà de com es va cuinar el canvi de posició de Barcelona en Comú, Martí es mostrat convençut que l’espai compartit en l’últim mandat amb el PSC, com a soci de govern, i amb ERC, com a suport extern estable, podrà reconstruir-se. El regidor ha assegurat que veu perfectament possible un pacte entre les tres forces per dirigir la ciutat

Sobre la possibilitat d’acabar compartint el govern, ha dit: «Volem reconstruir un gran acord d’esquerres d’ERC, el PSC i Barcelona en Comú. ¿Hi ha possibilitats? Crec que totes. Quan baixi el soroll, el tsunami associat a la investidura, anirem descobrint que els tres programes amb més propostes en comú són aquests».

Martí ha afegit que aquest escenari serà més o menys possible en funció de com actuï el nou alcalde: «La clau és quin Collboni trobarem: el de la campanya electoral, que semblava de centredreta, o el primer tinent d’alcalde disciplinat que aprovava tots els projectes de transformació dels Comuns».

Pacte «contra natura»

El regidor s’ha mostrat molt crític amb Maragall. Ha argumentat que per als Comuns va ser una sorpresa que ERC acceptés tancar un pacte de govern amb Trias, que hauria sigut diferent si simplement li hagués facilitat la investidura.

Ho ha considerat una aliança «contra natura»: «No he parlat amb Ernest des de la investidura. No entenc el seu gest. No parlaré gaire d’això perquè fins i tot em fa mal. És una persona que representa el millor que ha donat el socialisme català. No puc entendre que pogués sentir-se satisfet de ser el primer tinent d’alcalde de Trias».

‘Sottogoveno’ i diputació

Notícies relacionades

Martí ha admès que un centenar d’alts càrrecs seguiran al govern de Collboni, com va explicar el nou alcalde a l’entrevista que va concedir a EL PERIÓDICO, però ha negat que siguin de Barcelona en Comú. Ha afirmat que suposen «un tresor per a la ciutat», que alguns ja estaven en els últims temps del PSC, en els de Trias durant el seu mandat com a alcalde i després amb Colau.

Sobre el pacte de la Diputació de Barcelona ha advocat també per teixir un pacte d’esquerres amb el PSC i ERC. Xavier Trias ha defensat reeditar l’acord de Junts amb els socialistes en la tercera institució del país. També ERC i Junts podrien intentar sumar, però es veurien derrotats si es repeteix l’aritmètica de l’ajuntament, i l’acord és entre el PSC, els Comuns i el PP.