Pactes postelectorals

Trias i ERC perfilen un acord per governar junts a Barcelona

Trias i ERC perfilen un acord per governar junts a Barcelona
1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Mentre els focus seguien els passos de Jaume Collboni i Ada Colau, amb el record de l’ocorregut fa quatre anys i aquest vot en favor de Colau de la nèmesi política de l’alcaldessa, Manuel Valls, que no obstant li va permetre prolongar la seva estada al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias i Ernest Maragall han anat desbrossant el camí cap a un acord. Sense fer soroll, negant fins i tot que les negociacions fossin tals, els dos líders han anat acostant postures en els últims dies de cara a formar un govern municipal. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, els republicans miren d’arrencar dels postconvergents una clàusula d’exclusivitat per la qual, en cas que s’aconsegueixi un acord entre Junts i ERC, Trias no acudeixi, després, per exemple, després dels comicis del 23J, a la recerca del PSC.

Cert és que de vegades el menys evident és el que es deixa a la vista. I d’entre totes les declaracions de la nit electoral és pertinent recordar les de Maragall, que va entendre el resultat del 28M, i en concret la patacada republicana en tots els fronts, com una demanda d’unitat de l’electorat independentista. Com a conseqüència, l’alcaldable republicà es va posar «a disposició de Trias» per formar part d’un govern municipal «fort i estable» i des d’aleshores han anat negociant a l’ombra.

Negociació camuflada

Notícies relacionades

Les converses entre les dues forces, camuflades com a diàleg sense més ni més entre formacions, d’igual manera que els dos partits traçaven amb la resta d’actors principals, van començar fa poc més que una setmana. De moment, en l’àmbit de la discreció es manté l’eventual repartiment d’àrees entre les dues forces que, en les eleccions municipals, van obtenir 11 i set regidors.

En funció de com acabi de polir-se l’acord, ERC podria donar, fins i tot, el seu vot en favor de Trias. Posició merament simbòlica perquè aquests 18 regidors que sumarien Junts i Esquerra res podrien fer contra un nou pacte alambinat antiindependentista, aquesta vegada entre PSC, Comuns i el PP, que superaria els 21 de la majoria absoluta requerida per descavalcar la llista més votada.