Eleccions municipals

El PSC rebutja l’oferta de Colau de compartir l’alcaldia i ERC no la veu seriosa

El PSC rebutja l’oferta de Colau de compartir l’alcaldia i ERC no la veu seriosa

El Periódico

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La proposta d’Ada Colau d’una alcaldia compartida amb el PSC i ERC, amb una fórmula en què Ernest Maragallfos alcalde el primer any del mandat; Colau, del maig del 2024 a finals del 2025, i Jaume Collboni, de llavors fins al maig del 2027, ha tingut una vida curta, de només quatre hores.

El PSC ha rebutjat la proposta, sense deixar cap porta oberta, i ERC considera que no és una oferta seriosa, en ferm, i afirma que no l’ha rebut oficialment. Per la seva banda, la candidatura de Xavier Trias considera que és l’últim intent de Colau «per salvar el coll».

«No s’entendria»

Passat el migdia, la número tres de la candidatura de Collboni i portaveu dels socialistes en les negociacions per a la formació del govern municipal, Laia Bonet, ha descartat el pla de Colau sense citar-la: «Propostes o fórmules com la que s’ha presentat aquest matí no serien enteses pels votants progressistes i no contribuirien a l’estabilitat ni al rigor que l’Ajuntament de Barcelona i la seva ciutadania mereixen».

També ha recordat que Collboni continua aspirant a ser el nou alcalde i ha enviat el que sembla un missatge directe a l’alcaldessa en funcions i al fet que els Comuns quedessin tercers: «Fem una crida a totes les forces progressistes a fer propostes amb generositat i humilitat, en funció d’on ens ha ubicat la ciutadania en les urnes».

Bonet ha remarcat que és ERC la que ha descartat pactar amb Barcelona en Comú i el PSC, alhora que els socialistes, ha dit, recolzaven aquesta aliança: «La resposta reiterada de [Pere] Aragonès i [Oriol] Junqueras ha sigut la de descartar aquesta proposta i apostar per un front independentista liderat per [Xavier] Trias».

L’oferta inexistent

Notícies relacionades

Quant a ERC, fonts del partit insisteixen que no han rebut una oferta formal de Colau i que la iniciativa no està consensuada amb el PSC, per la qual cosa no pot ser considerada una proposta en ferm. Els republicans afirmen que van demanar als Comuns una reunió a tres amb els socialistes per abordar l’assumpte, i que es van negar a celebrar aquesta trobada. Per això entenen que el que ha proposat Colau aquest dimarts és un repartiment de cadires sense més ni més i afirmen que si rebessin una oferta seriosa i amb més profunditat l’abordarien de manera seriosa.

D’altra banda, també Junts ha reaccionat davant el pla esbossat per Colau perquè Xavier Trias no sigui alcalde. «La proposta de ‘trialcaldia’ que fa Colau per mantenir-se en el poder no té res a veure amb les esquerres, ni amb el progrés de Barcelona, ni tan sols amb Barcelona. Colau fa un últim moviment a la desesperada per salvar el coll, ho fa exclusivament en clau de supervivència personal», afirmen fonts de Trias per Barcelona.