Eleccions municipals Barcelona 2023

Trias es deixa estimar pel Cercle i es mostra confiat a ser alcalde

Collboni manté «contactes informals» amb la resta de formacions per intentar desbancar-lo

  • Collboni s’activa per ser alcalde gràcies a Comuns i ERC

  • El sector moderat de Junts demana un canvi d’estratègia després de la victòria de Trias

  • DIRECTE | Últimes notícies després del 28M i la convocatòria d’eleccions generals

Trias es deixa estimar pel Cercle i es mostra confiat a ser alcalde

Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El candidat de Junts a l’alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, que diumenge va ser el candidat més votat en les eleccions a la capital catalana, s’ha mostrat aquest dimarts amb confiança per poder ser alcalde i ha avançat que espera reunir-se ara amb Jaume Collboni, el candidat socialista, després d’un primer contacte amb Ernest Maragall (ERC). De fet, fonts del PSC asseguren que també el seu candidat, que ha deixat clar que no renuncia a l’alcaldia, també ha mantingut ja «contactes informals» tant amb Trias com amb Maragall i Ada Colau.

Trias ha fet aquestes declaracions després d’assistir a les jornades del Cercle d’Economia, que van arrencar aquest dilluns a Barcelona, on ha defensat «no barrejar» la notícia de l’avanç electoral a Espanya amb la dinàmica de les eleccions municipals, perquè «són coses diferents».

El postconvergent ha entrat a l’hotel W acompanyat entre rialles pel president de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, antic company a la coalició CiU, i per dirigents empresarials com Javier Faus, expresident del Cercle. Bona part de l’empresariat ha dedicat gestos carinyosos al que ja va ser alcalde entre 2011 i 2015, un vell conegut de la casa, ja que és soci de la institució. A més, el rei Felip VI també ha saludat Trias, amb qui ha intercanviat unes breus paraules, un gest poc habitual amb dirigents de Junts, que solen evitar coincidir amb el monarca.

El candidat de Junts ha assegurat que «no està en discussió» que la seva candidatura ha guanyat, i ha assegurat que confia que ara «es compleixi el que deien molts, que el que guanya ha de ser alcalde». No obstant, en una entrevista a RAC1, el líder del PSC, Salvador Illa, ha mantingut que el seu encàrrec és que Collboni explori totes les opcions d’emportar-se la vara, objectiu per al qual no ha tancat cap porta, malgrat que fonts socialistes descarten pràcticament que sigui possible una sociovergència, ja que Trias no renunciarà a l’alcaldia.

També admeten que és difícil que ERC entri a l’equació per facilitar que Collboni l’arrabassi a Trias, especialment després de la convocatòria precipitada de les generals i les declaracions del president Pere Aragonès encoratjant aliances independentistes.

Afronta les negociacions amb optimisme

Per tot aquest context que dificulta una alternativa, el candidat de Junts ha assegurat que afronta les negociacions per ser elegit alcalde «amb optimisme» i amb ganes que «tothom hi posi sentit comú i siguem capaços de buscar les maneres de generar una bona entesa».

«M’he assegut amb ERC i espero asseure’m pròximament amb els socialistes. Seuré amb tothom excepte amb Vox, per veure exactament la posició de cadascú», ha dit Trias, que ha assegurat que ahir va mantenir una trobada «molt amable» amb Ernest Maragall.

Trias ha comentat que ara li correspon «buscar les complicitats necessàries» per ser elegit, i ha afegit que és conscient que «una altra gent ha tret bons resultats» i se’ls ha de tenir en compte per «governar bé la ciutat i governar-la per a tothom». Un comentari en clara referència al PSC.

Fonts republicanes van treure transcendència a la trobada i la van emmarcar en les converses que «tots estan mantenint amb tots». «Hi està havent converses creuades, però encara no han començat negociacions formals amb ningú. Maragall i Trias es van trucar la nit electoral i dilluns es van trobar personalment i sols en una reunió discreta, durant una hora, més o menys». Sobre el contingut de la reunió i si es va abordar aquest oferiment que el republicà va fer al postconvergent, les mateixes fonts d’ERC van asseverar que «no hi va haver concrecions, només una presa de contacte».

Notícies relacionades

I és que les eleccions de diumenge van donar la victòria a Trias, amb 11 regidors; el segon lloc va ser per al PSC de Jaume Collboni, amb 10 regidors, Barcelona en Comú va obtenir 9 regidors; ERC, un total de 5; el PP, quatre regidors, i Vox, dos.

Sense «pactes estranys»

«La situació no és fàcil, però la ciutat necessita un govern fort. He fet una aposta pel canvi i produirem un canvi a la ciutat», ha afegit Trias, i alhora ha deixat clar que no farà «pactes estranys» com el que va portar Ada Colau a ser elegida amb l’ajuda de Manuel Valls. «Està molt clar que he guanyat i el més lògic és que sigui alcalde», ha conclòs Trias.