Eleccions del 28M

El torero Vicente Barrera serà vicepresident i conseller de Cultura de la Comunitat Valenciana

El torero Vicente Barrera serà vicepresident i conseller de Cultura de la Comunitat Valenciana
4
Es llegeix en minuts

El PP i Vox van tancar aquest dimecres un acord programàtic per governar en coalició a la Comunitat Valenciana i que fixa també el repartiment de carteres. La ultradreta aconsegueix dues conselleries i amb una vicepresidència amb gestió, que serà per al torero Vicente Barrera. Tres departaments en total més la presidència de les Corts, amarrada dimarts. En cas de complir-se la promesa del PP d’un Consell amb deu departaments, el PP es quedaria amb sis i Presidència. El pacte s’anunciarà aquest dijous.

La via llampec ha continuat activada i, segons ha pogut saber aquest diari, a primera hora de la tarda s’ha tancat un acord sobre un document de 50 punts que serà presentat aquest dijous. El repartiment de conselleries contempla, segons havia avançat abans Mazón, Educació per al PP. Aquesta conselleria contenia fins ara també Cultura i Esport. La primera branca passarà ara a la vicepresidència de Vox i estarà gestionada per Barrera.

A nivell oficial no s’han produït declaracions sobre els avenços en el que segons les dues formacions ha sigut només la segona trobada entre representants del PP i Vox. Del primer cara a cara, a més de la renúncia de Flores, va sortir un breu document de cinc punts genèrics (llibertat, desenvolupament econòmic, Sanitat i serveis socials, senyes d’identitat i famílies) que és el que s’ha concretat aquest dimecres i la lletra petita del qual es coneixerà dijous.

Les dues formacions han consensuat, en una reunió una mica més llarga que la de dimarts celebrada a les Corts, un programa de Govern que contempla mig centenar de mesures que desenvolupen aquests eixos principals. La celeritat en arribar al quòrum, en tot cas, dona credibilitat a les informacions que apunten que les converses ja estaven avançades abans d’aquesta primera trobada. El mateix Flores, que tot i que va ser exclòs de la taula negociadora se’l va poder veure a les Corts, va apuntar la imminent fumata blanca a les xarxes socials.

A última hora de dimarts es va especular que el partit d’extrema dreta pogués aconseguir Educació, Afers Socials i Agricultura. Mazón, no obstant, va allunyar aquesta possibilitat a primera hora de dimecres, a l’assegurar que tant Educació com Sanitat són àrees que el seu partit considera «clau». De fet, el futur president ha afegit que ja té escollida la persona que posarà al capdavant d’aquesta conselleria, la segona amb més pressupost després de Sanitat i que aquest 2023 gestionarà més de 5.500 milions d’euros.

A més, va avançar la que serà una de les seves primeres mesures en aquest àmbit: eliminar l’Oficina de Drets Lingüístics, òrgan encarregat de garantir els drets lingüístics de la ciutadania i fomentar l’ús de les llengües cooficials. Segons Mazón, aquest és un compromís «irrenunciable» perquè hi hagi «llibertat educativa» i per treure «la ideologia» de les aules. Així mateix, va assenyalar que amb aquest tancament posarà fi a «tot un exèrcit d’assessors lingüístics nomenats a dit».

Un torero, vicepresident

El departament que sí que passarà a les mans de Vox és Cultura, amb el torero Barrera al capdavant. Després d’anar en el número set de la llista de Vox a l’Ajuntament de València (on no va aconseguir acta de regidor), va sorprendre l’assistència del destre, al seu dia molt pròxim a governs del PP valencià, a les dues reunions celebrades amb els de Mazón per negociar la formació de Govern.

D’aquesta manera, queda pendent conèixer les altres dues conselleries en mans de Vox. L’acord de govern fixa que el repartiment seria proporcional als resultats del 28M, fet que dona una relació de tres a un per als conservadors. Això, amb 9 conselleries més Presidència, equival a dues o tres àrees.

D’aquesta manera, Vox tanca un acord molt similar al de Castella i Lleó malgrat tenir menys pes en el Govern valencià que el que té en el castellanolleonès. Allà van aconseguir 13 diputats, per 30 del PP, i van aconseguir una vicepresidència institucional, tres conselleries i la presidència del Parlament. Mentre a les Corts, amb un resultat de 40-13, aconsegueixen una cartera menys.

Presència femenina

Notícies relacionades

A diferència de la imatge oferta dimarts, amb sis homes i cap dona en la cita, sí que hi ha hagut representació femenina en aquesta ocasió, tot i que només per part del PP. El director de campanya, Miguel Barrachina, torna a formar part de la delegació popular i es confirma com un dels homes forts de Mazón. Després de les crítiques per l’absència de dones de dimarts, el PP ha rectificat i ha inclòs la diputada electa Laura Chuliá (candidata a Benetússer el 28M) i a la diputada i futura alcaldessa d’Almoradí, María Gómez.

Vox, no obstant, ha mantingut la seva terna íntegrament masculina. Ha repetit el torero Vicente Barrera, mentre que s’hi han incorporat el diputat electe per Alacant, David García, i Juan Pablo Cruz, coordinador del grup parlamentari.