Alcaldia de Barcelona

El PP valora donar els seus vots a Jaume Collboni a Barcelona amb discrepàncies internes

El PP valora donar els seus vots a Jaume Collboni a Barcelona amb discrepàncies internes

MARIONA PUIG / ACN

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«El senyor Sirera i el senyor Collboni encara estan parlant per arribar a un acord assenyat per Barcelona, que és el que espero i desitjo». Amb aquesta contundència s’ha pronunciat el president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, en una entrevista a La 2, a escasses 48 hores del ple d’investidura. Fernández ha afirmat que el seu partit estarà «a l’altura» de les circumstàncies i, després d’assegurar que Daniel Sirera té tota la confiança del partit, ha apuntat que «tothom ha de renunciar, perquè, si no, no s’arriba a l’acord». El dirigent popular ha reconegut que investir un socialista no és un «plaer» per al PP, però s’ha mostrat favorable d’arribar a un acord per «evitar el risc que Waterloo governi Barcelona».

La línia vermella de Sirera és que ni Ada Colau ni ningú del seu equip dels Comuns entri al govern municipal. Ni ara ni al llarg de la legislatura. I vol garanties que es complirà abans de pactar donar els seus vots a Collboni. Per a l’alcaldable popular, que ha centrat tota la seva campanya en les crítiques contra Colau, no seria «coherent» permetre que ni ella ni les seves polítiques es mantinguessin, tot i que fos en un segon pla. «Serà coherent fins al final», asseguren fonts pròximes al grup municipal, en relació amb quin serà el seu vot aquest dissabte durant el ple d’investidura.

Altres dirigents del partit no són tan taxatius. Tot i que Colau no és sant de la devoció de ningú dins del PP, la disjuntiva està en quin és el mal menor: una ciutat governada per un alcalde de Junts o acceptar que els Comuns puguin arribar a tocar poder, però amb un alcalde socialista. Un debat absolutament contaminat per la campanya de les eleccions generals anticipades que se celebraran el 23 de juliol.

Una part del PP tem la campanya que els poden fer els socialistes acusant-los de permetre un govern de Junts a la capital catalana. Una campanya que, de fet, ja ha començat. Aquest dimecres, el ministre Félix Bolaños va advertir que «el PP es pot convertir en el PPP, Partit Popular de Puigdemont» i els va qualificar de «patriotes de nyigui-nyogui», per preferir «un alcalde independentista que a un de socialista».

El puzle de l’alcaldia

Xavier Trias (Junts) va guanyar les eleccions amb 11 regidors i trepitjant-li els talons va arribar Jaume Collboni (PSC), amb 10. L’alcaldessa en funcions, Ada Colau (Barcelona en Comú), en va aconseguir 9; ERC, 5; Dani Sirera (PP), 4, i Vox, 2.

Notícies relacionades

A dos dies del ple, els Comuns continuen insistint en un acord d’esquerres que inclogui el PSC, els Comuns i ERC, malgrat el rebuig dels republicans. També era la primera petició de Collboni, tot i que ara ja ha tirat la tovallola i intenta seduir els populars, malgrat la dificultat d’articular una equació que inclogui Sirera i Colau.

Fins ara els de Colau han descartat taxativament participar en aquesta triangulació, i insisteixen que, si no hi ha acord d’esquerres, la seva candidata es presentarà a l’alcaldia en la investidura i rebrà els nou vots del seu grup. Si Collboni no aconsegueix els 21 vots que donen la majoria del ple, Trias serà el pròxim alcalde de Barcelona.