Eleccions municipals

Colau aposta per «fórmules imaginatives» amb el PSC i ERC per impedir que Trias governi Barcelona

Colau aposta per «fórmules imaginatives» amb el PSC i ERC per impedir que Trias governi Barcelona

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’alcaldessa de Barcelona en funcions, Ada Colau, no tira la tovallola i defensa que encara és possible que el PSC, Barcelona en Comú i ERC arribin a un acord per governar Barcelona els quatre pròxims anys, és a dir, per impedir que l’alcaldable de Junts, l’exalcalde Xavier Trias, que va guanyar les municipals amb 11 regidors per davant del PSC, que en va aconseguir 10, i Colau, amb 9, rebi la vara de comandament municipal,

Així ho ha defensat en un vídeo, que ha difós aquest dimecres a la nit, en què ha apostat per buscar «fórmules imaginatives» amb els socialistes i els republicans per aconseguir «un govern progressista estable i fort» a la ciutat per al mandat que ara començarà i s’acabarà el 2027.

«No serà senzill»

«Les converses estan obertes, no serà senzill, però hi ha fórmules possibles, fórmules imaginatives que parteixin de la corresponsabilitat, de posar les polítiques concretes en el centre, i, de forma col·legiada i corresponsable, fer un govern estable i fort progressista», afirma Colau en les imatges.

Tot seguit, recorda que queden 10 dies per a la investidura, prevista per al 17 de juny, i que l’alcalde que sigui elegit aquest dia pot accedir al càrrec per dues vies: la primera, sumant el suport de 21 regidors, la majoria absoluta del plenari (en total n’hi ha 41). Si ningú ho aconsegueix, queda la segona: el candidat més votat, en aquest cas Trias, es convertiria en alcalde.

Colau remarca que els resultats van ser «molt ajustats» i explica que difon el vídeo per advertir els barcelonins que hi ha «una oportunitat de formar un govern progressista fort i estable» a la ciutat. «Haureu notat, segur, que aquests dies els altaveus habituals de les elits donen per fet i descomptat que Xavier Trias serà el pròxim alcalde, en canvi, us vull explicar detalladament que hi ha una majoria alternativa molt més sòlida i estable per fer un govern progressista», diu.

Reunions

Colau explica que «aquests dies» s’ha reunit amb Trias, amb qui ha descartat formar govern al tenir tots dos «models oposats».

De l’exalcalde destaca que malgrat ser el guanyador només suma 11 regidors: «Fins i tot Trias ha reconegut que només amb 11 regidors és impossible governar una ciutat tan gran i complexa com Barcelona».  És curiós que ho digui ella, que durant el seu primer mandat, del 2015 al 2019, va governar amb 11 regidors prop de dos anys i mig.

«També m’he reunit amb Jaume Collboni i Ernest Maragall, el PSC i ERC, les dues formacions amb qui hem governat i hem tancat molts acords (respectivament) durant els últims quatre anys», ha prosseguit.

Un «far» progressista

En aquestes reunions, recalca, ella ha defensat que Barcelona «necessita pactes d’esquerres»: «La majoria més clara, contundent i estable que surt de les eleccions són els 24 regidors de les nostres tres forces polítiques»,

L’alcaldessa afirma que Barcelona mereix «el màxim esforç» per aconseguir que una majoria progressista governi i mantingui la ciutat «com un far de polítiques progressistes».

«Us anirem informant, perquè les converses han de ser discretes i no hi ha res tancat, però el que sí que us puc garantir és que fins a l’últim minut abans del 17 de juny farem el màxim esforç perquè aquest govern progressista sigui una realitat a Barcelona», acaba dient Colau.

Vox i el 7 de juliol

Notícies relacionades

Vox«La dreta i l’extrema dreta avancen a tot Europa i a casa nostra, com hem vist en les últimes eleccions», ha advertit Colau, en al·lusió a Vox. Es dona la circumstància que el partit ultradretà podria retardar la investidura unes setmanes: ha presentat un recurs contra el recompte electoral a la Junta Electoral Central.

Si aquesta el desestima i Vox presenta un recurs per la via judicial, la investidura passaria del 17 de juny al 7 de juliol. I Colau guanyaria uns dies per buscar aquest pacte amb el PSC i ERC que a hores d’ara sembla molt difícil.